Kluge võis libastuda Krediidipanga omanike vahelises tülis poolt valides, mis seadis ohtu klientide ja investorite huvide võrdse kaitsmise. Kluge mainet määrib Finantsinspektsiooni juhatuse esimehe Raul Malmsteini hinnangul asjaolu, et mees tegi enda poolt juhitava Krediidipanga aktsiatega varjatud tehinguid, mida järelevalve ei saanud kontrollida.

Raul Malmstein
Finantsinspektsiooni juhatuse esimees:

Finantsinspektsioon on teinud Krediidipanga aktsionäridele ettepaneku kutsuda Andrus Kluge tagasi AS-i Eesti Krediidipank nõukogu esimehe kohalt. Finantsinspektsiooni hinnangul peavad Krediidipanga aktsionärid Andrus Kluge nõukogus jätkamise või mittejätkamise üle otsustamisel pöörama tähelepanu alljärgnevatele Finantsinspektsiooni poolt tuvastatud asjaoludele, mille tõttu Andrus Kluge maine ei ole laitmatu.

Andrus Kluge kui varasem Firmex Investeeringud OÜ ainuosanik (Firmexi juhatuse liikmeks oli toona Andrus Kluge abikaasa) omandas 2011. aasta kevadel Andrey Borodini poolt allkirjastatud lepingutega Bank of Moscow´lt Krediidipanga aktsiaid mahus, mis tõid kaasa krediidiasutuste seaduses sätestatud kohustuse teavitada enne tehingut olulise osaluse omandamisest Finantsinspektsiooni ja saada tehingu jaoks Finantsinspektsiooni nõusolek. Sellist teavet ei esitatud, mistõttu ei saanud Finantsinspektsioon tehinguid kontrollida.

Firmex müüs osa oma osalusest edasi Genovia Invest OÜ-le, mille tulemusena jäi mõlema ettevõtte osalus alla olulise osaluse piiri ehk 10%-i. Kuna Genovia osanikeks oli enamus Krediidipanga juhatuse liikmetest (juhatuse liikmeks Krediidipanga töötaja), nii Firmexi kui Genovia aktsiaostu rahastus tuli ühelt ja samalt isikult ja tavapäratutel tingimustel ning nende aktsionäride tegevus oli sarnane, omandasid Firmex ja Genovia Finantsinspektsiooni hinnangul Krediidipangas kaudse olulise osaluse. Taaskord jätsid Firmex ja Genovia olulise osaluse teated esitamata ja nõusolekud taotlemata ning järelevalvel ei olnud võimalust viidatud tehinguid ja nendega seotud asjaolusid kontrollida.

Finantsinspektsiooni hinnangul on äärmiselt küsitav Andrus Kluge poolne tegevus Firmexi ja Genovia rahastamisel. Nimelt on mõlemale ettevõttele korraldanud rahastuse Andrus Kluge ja seda allikatest ning tingimustel, mis tekitavad Finantsinspektsioonis tõsiseid kahtlusi.

Andrus Kluge on teadlikult eiranu krediidiasutuse seaduse nõuet ja tegutsenud sisuliselt Firmexi juhatuse liikmena ajal, kui ta oli Krediidipanga juhatuse esimees.

Samuti on Andrus Kluge lasknud ennast kiskuda Krediidipanga aktsionäride vahelisse võimuvõitlusesse määral, mis on tekitanud tõsiseid kahtlusi tema lojaalsuses, muuhulgas Krediidipanga klientide ja investorite huvide võrdsel kaitsmisel.