"Harri Mikk liitus Keystone Advisers Balti nõustamisteenuste meeskonnaga partnerina tänavu septembris. Kindlasti ei piirdu Harri kogemused kitsalt energeetika valdkonnaga, kuna oma varasemas töös on ta kokku puutunud nii ühinemiste ja ülevõtmiste (mergergs & aquisitions, M&A) tehingute juhtimise poolega kui ka tööstus- ja ressursisektoriga laiemalt," selgitab Kons Ärilehele, miks lõi Mikuga käed.

"Eesti Energia juhatuse liikmena on Harri töötanud nii kohalike kui rahvusvaheliste finantsnõustajatega ja hinnanud nende tööd kliendi poole pealt. Seega ei ole M&A valdkond Harri jaoks uus ning kindlasti on tema varasemast tehingujuhtimise kogemusest meie klientidele kasu," usub Kons.

Ta lisab, et kui vaadata Euroopa M&A tehingute statistikat, siis on energeetika, ressursimajandus ja rasketööstus üks aktiivsemaid sektoreid. Seda tendentsi toetavad kasvav nõudlus energia ja toorainete järele, tehnoloogiline areng ning uute turgude avanemine. Loomulikult mõjutavad need arengud ka Balti turgu ning seetõttu ootame antud valdkondades tehinguaktiivsuse kasvu," räägib endine peasekretär.

"Investeeringud antud valdkonnas on kapitalimahukad ning kapitali kaasamiseks tuleb suhelda rahvusvaheliste finantsinvestoritega, kes on keskendunud energeetika- ja infrastruktuuriettevõtete finantseerimisele. Selliste läbirääkimiste edukas juhtimine eeldab tööstusharu põhjalikku tundmist ja näeme, et just siin suudame kohaliku turu osalistele abiks olla," lisab Kons.

Seni seisvale õlitehasele raha juurde

Harri Mikk kuulus kuni 2012. detsembri lõpuni Eesti Energia juhatusse. Tema ülesanne oli tegeleda firma õliprojektidega, sealhulgas Auverre 215 miljoni euro eest ehitatud ja siiani tõrkuva põlevkiviõlitehase ja Utah` projektiga.

Ärileht kirjutas tänavu märtsis Eesti Energia nõukogu materjalidele toetudes, kuidas Mikk käis IRL-i soosiku, suurärimees Jüri Käo juhitavas Eesti Energia nõukogus Auvere õlitehasele selle ehitamise ajal raha juurde küsimas. Nimelt läks õlitehase rajamine esialgsest eelarvest 6,88 miljoni eurot kallimaks.

2012. aasta suvel, vahetult enne jaanipäeva läks Mikk ettevõtte nõukokku ja küsis uue õlitehase ehituseks raha juurde. Olemasoleva 207,4 miljoni euro asemel kuluks uue kalkulatsiooni järgi 214,28 miljonit eurot.

Mikk selgitas, et nõukokku tuleku ajaks oli energiafirma sõlminud Enefit280 ehituseks lepinguid umbes 211 miljoni euro eest.

See tähendab, et nõukogu ametliku heakskiiduta oli ettevõte varem kinnitatud eelarve juba 2012. aasta jaanipäevaks nelja miljoni euro võrra lõhki sõlminud. Arveid oli selleks hetkeks tasutud 184 miljoni euro eest.

Miku selgitas toona, et keset suve oli vaja sõlmida veel tehase käivitamise, välisvalgustuse paigaldamise ja osa lisatööde vormistamise leping.

Eelarve suurenemise peapõhjusteks nimetas Mikk, et ehituse käigus ilmnes tehniliste täpsustuste ja muudatuste vajadus, ka ehitusmaterjalid ja tööjõud olevat kallinenud. Samuti kulus erakorraliselt 740 000 eurot poolelioleva hoone müüritise kuivatamiseks ja 460 000 eurot läks talvel retordihoone kütmiseks.

1,7 miljoniga mööda

Eriti suure 1,7 miljoni eurose lisakulu tekitas Neste Jacobsi kondensatsiooni osa projekteerimise eelarve ületamine, muudatuste ja lisatööde tõttu kulus ehitajatel samuti miljon eurot rohkem.

Uue tehase töötajate koolitusele kulus varem eelarvest välja jäänud 500 000 eurot. Kavandatust 600 000 eurot rohkem maksid ka tehase automaatikasüsteemi rajamisel tehtavad muudatused ja täiendused.

Projekti kallinemine 214,3 miljoni euroni tekitas nõukogu liikmetes küsimusi. Nõukogus Reformierakonda esindav Märt Vooglaid tahtis teada, millal saaks õlitehas tootmist alustada. Mikk ei jäänud vastust võlgu. "Eesmärk on toota esimene prooviõli augustis (2012 - toim.) ja tootmise käivitame loodetavasti septembris. Loomulikult tuleb tootmise alguses arvestada teatud häälestusperioodiga," märkis Mikk. Finantsjuht Margus Kaasik täiendas kolleegi, et raha hinda on arvestatud ja "raha hinnaks Enefit280 projekti puhul on 14%".

Nõukogu liige Toomas Tauts, tänavu septembrist Miku uus tööandja, tundis huvi, kas nõukogu peab kinnitama projekti kallinemist iga poole miljoni võrra. Talle vastas nõukogu esimees Jüri Käo. "Vastavalt nõukogu varasemale otsusele otsustab nõukogu üle kahe miljoni euroste projektide eelarvete ületamised üle 10% või summas kaks miljonit eurot. Enefit280 projektiga oleme nüüd lõpusirgel ja pärast tänast otsust rahaeelarvet enam ei muuda," kinnitas suurärimees Käo Eesti Energia nõukogu 21. juuni 2012 koosolekul. Nõukogu kinnitas Enefit280 uueks eelarveks 215 miljonit eurot.

Keystone Advisers tegeleb finantsnõustamisteenuse pakkumisega. Firmal on kontorid Stockholmis, Tallinnas ja Riias. Ettevõte asutati 2000. aastal. Tänaseni on firma lõpule viinud üle 100 nõustamisprojekti.