„Oluline on ka see, et siin saab hakkama ka vene keeles,“ ütles Lahtein Ärilehele.

European Cities Marketing Benchmarking Report andmetel on Tallinn Vene turistide jaoks populaarsuselt kuues Euroopa linnakülastuse sihtkoht. Vaid Praha, Viini, Londoni, Müncheni ja Berliini majutusettevõtetes veetsid Vene turistid rohkem öid kui Tallinnas.

„Tallinn on põhjamaine euroopalik linn ja hoopis teistsugune kui Venemaa linnad!“ põhjendas Lahtein venemaalaste Tallinna lembust.

Eestit külastavate vene turistide arv on alates 2000 aastast jõudsalt kasvanud – eelmisel aastal peatus Eesti majutuskohtades 266 192 Venemaalt saabunud inimest. Neile lisanduvad sugulaste-tuttavate juured peatuvad venemaalased.

Lahteina sõnul on olulist rolli selles mänginud kaks poliitilist aspekti: esimene on Eesti liitumine Euroopa Liiduga, teine liitumine Schengeni ruumiga. Need sündmused muutsid Eesti külastamise tunduvalt lihtsamaks ja mugavamaks.

Turistide arvu suurendamiseks on ka ETFL ise koostöös riigiga palju ära teinud.
„Koos EASiga korraldatakse kaks korda aastas nii Moskvas kui ka Peterburis ühised seminare ja B2B (business-to-business) kohtumisi ja osaletakse messidel. Ka on EAS teinud mitmeid kampaaniaid Venemaal, välisministeerium on suurendanud oma võimekust viisade väljastamisel ja palju muud,“ rääkis Lahtein.

Kõige rohkem on Venemaa turistidele tehtud talvepuhkuse kampaaniaid, seepärast on ka neid talvehoooajal rohkem. Kuid tee Eestisse leitakse üles ka muude Venemaal pühade ajal.
„Puhkuse sihtkohana on Eesti siiski lühema puhkuse sihtkoht,“ täpsustas Lahtein. Põhjuseks seesama geograafiline lähedus, mis lubab tulla Eestisse lihtsalt ka nädalavahetust veetma.

See osa vene turistidest, kes saabuvad Tallinnasse lennukiga, jääb suure tõenäosusega ka pealinna ankrusse. Küll aga tuleb suur hulk inimesi Venemaalt ka auto, bussi või rongiga.
„Bussi- ja autoreisijad jõuavad tihti pealinnast ka kaugemale. Pihkva oblasti inimesed jäävad suurema tõenäosusega aga pidama Lõuna-Eestisse ja Tartusse. Populaarsed on spaad, kus vastupidiselt meie inimestele ööbitakse pikemalt - nädal kuni mitu - ja tullakse koos perega. Populaarsed on nii Ida-Virumaa, Lõuna-Eesti kui ka Saaremaa spaad,“ rääkis Lahtein.

Järgmine aasta pole eelnevatest erinev – oodata on Venemaalt tulevate turistide arvu kasv. „Kui suudame midagi uut ja huvitavat välja pakkuda, et külaline tunneks siin ennast oodatuna ja saaks midagi head ja põnevat kogeda, majutuskohti jagub ja transpordühendused paranevad, siis näen ma ka edaspidi turistide arvu kasvu,“ ütles Lahtein.