Pangaliit tuletab meelde, et Eesti liitumine ühtse euromaksete piirkonna SEPAga toob inimestele kaasa kaks tajutavat muutust: esiteks asendatakse otsekorraldused automaatselt e-arve püsimakseteenusega ning teiseks tuleb harjuda senisest pikema kontonumbriga.

„Kui ettevõtted uuele teenusele üle lähevad, muutuvad otsekorralduse maksed e-arve püsimakseteks ilma, et erakliendid peaks selleks eraldi midagi tegema,“ selgitas pangaliidu tegevjuht Katrin Talihärm.

E-arvele ülemineku täpse aja ja lisainfo teatab kliendile iga teenust pakkuv ettevõte ise.

Kõik suuremad otsekorralduste abil arveldavad ettevõtted on praeguseks uuele teenusele üleminekuks valmistumas.

„Veel on viimane aeg seni arendustöödega oodanud ettevõtetel jalad kõhu alt välja võtta ja koostöös pangaga vajalike arendustegevustega alustada,“ tuletas Talihärm meelde.

Kui praegu otsekorraldusteenust pakkuv ettevõte e-arveid kasutama ei hakka, saab eraklient sellest hiljemalt järgmise aasta algul teada oma pangalt. Siis tuleb arvete edaspidiseks tasumiseks kasutada teisi makseviise.

Kõik e-arved on kliendile nähtavad internetipangas. E-arve püsimakse teenust saab kasutada ka siis, kui puudub internetipanga leping. Sel juhul saadab ettevõte panka e-arve, mis tasutakse püsimaksega ning kliendile edastatakse info arve kohta muul ettevõttega kokkulepitud viisil, näiteks e-kirja või posti teel.

Uute teenusepakkujate e-arvetele saab püsimakse lepingut sõlmida internetipangas ning ka pangakontorites.

2014. aasta veebruaris muutuvad ka senised kontonumbrid. Rahvusvahelisele IBAN-kontonumbrile üleminek on vajalik, et makseid saaks kogu euroalas ühtmoodi teha. Makse saaja andmed on kõigis riikides sel juhul samamoodi esitatud.

„Kontonumbrid muudetakse panga poolt rahvusvahelisele kujule automaatselt. Pangakliendil tuleb vaid harjuda senisest pikema kontonumbriga,“ kinnitas Talihärm.