"Majandusministeeriumi kõneisiku Rasmus Ruuda avalikult antud kommentaar on meelevaldne ja avalikkust eksitav. Otseselt vale on kommentaar selles osas, et eilne määrus annab kindla aluse uute rongidega sõitmiseks," märkis Biesinger-Jussmann.

Tuginedes teise astme kohtu mittesisulisele menetluslikule määrusele püütakse tema hinnangul jätta muljet, justkui oleks sisuline vaidlus ministeeriumi kasuks lahendatud. "Paraku, tegemist on pelgalt ühe puhtmenetlusliku vaheetapiga," nendib vandeadvokaat.

Ringkonnakohus ei ole oma eilses määruses lahendanud Edelaraudteega sõlmitud lepingu ülesütlemise õigusvastasuse ja seaduslikkuse küsimust, nimetatud küsimus kuulub sisulise kohtuotsusega lahendamisele Tallinna halduskohtus poolelioleva tuvastamisnõude raames.

Ringkonnakohus on mittesisulise määrusega lahendanud lepingu täitmisele suunatud nõuete tähtaegsuse küsimust. "Nimelt on ringkonnakohus leidnud, et Edelaraudtee eelmiste esindajate, Varuli advokaadibüroo advokaatide esitatud kaebus võib olla esitatud hilinenult. Määrus on edasikaevatav riigikohtus, kes peab siis lõplikult otsustama, kas Varuli büroo poolt valitud menetlusstrateegia õigustas ennast või mitte," selgitab Edelaraudtee esindaja.

Isegi, kui määrus tühistamiskaebuse mittetähtaegsusest jääb jõusse, ei tähenda see, et kohus ei saaks tuvastada lepingu ülesütlemise õigusvastasust.

"Teiseks, riigi poolt antud kinnitused Elektriraudtee jaanuarist oranžide rongidega sõitmise osas on täiesti paljasõnalised. Eilne ringkonnakohtu määrus ei puutu üleüldse Elektriraudteega sõlmitud otselepingu tühisuse vaidlusesse ega anna Elektriraudteele alust järgmisest aastast reisijateveo teenust osutada," rõhutab Biesinger-Jussmann.

"Hetkel on selles osas olemas VAKO otsus otselepingu tühisuse kohta ja seda vaidlust eilne määrus üldse ei puudutanud. Riigil ei ole põhjust eilse määruse pinnalt rõõmustada. Vastupidi, riik võib olla olukorras, kus tal ei ole kummagi vedajaga lepingut reisijateveoks 2014. aastal ega edaspidi," hoiatab vandeadvokaat.