Eesti Post, side- ja teenindustöötajate ametiühingute liit ning transpordi- ja teetöötajate ametiühing sõlmisid reedel kollektiivlepingu muudatuse, mille kohaselt tõuseb ligikaudu 1500 Eesti Posti esmatasandi töötaja töötasu alates tuleva aasta 1. jaanuarist keskmiselt neli protsenti, kirjutas BNS. Kirjakandjate ja klienditeenindajate töötasud tõusevad vähemalt kuus protsenti.

Eesti Postil on 2560 töötajat, nendest esmatasandil töötab 2015 inimest. Palgatõusu on oodata pea 1500 inimesel.

Läbirääkimised kollektiivlepingu üle kestsid kogu septembri ning ettevõtte juhatuse esimehe Aavo Kärmase sõnul oli kõiki osalisi rahuldava kokkuleppeni jõudmine keeruline.

Side- ja teenindustöötajate ametiühingute liidu juhatuse esimees Kadri Kangur sõnas, et ametiühingute esialgsed soovid olid oluliselt suuremad kui ettevõtte võimalused. "Keskendusime esmatasandi töötajatele, sest just nendel ametikohtadel on palgatase täna kõige madalam ning vajab korrigeerimist," sõnas ta.

Transpordi- ja teetöötajate ametiühingute juht Jaan-Hendrik Toomel lisas, et lisaks kullerite põhipalga tõstmisele vaadatakse üle ka kullerite stopitasud. "Kulleri tööspetsiifikast lähtuvalt on just lisatasudel oluline osakaal kogu sissetulekust," märkis ta.

Eesti Posti ja ametiühingute vahel sõlmitud kollektiivleping kehtib veel aasta.

Eesti Post andis sel nädalal klienditeavituses teada, et perioodika kandeteenuse hind tõuseb järgmisest aastast keskmiselt 4,58 protsenti.

Perioodika kandeteenuse osutamise hinnast moodustavad valdava osa kütusekulud, seetõttu on kütusehinna muutus avaldanud mõju teenusehinna baasile, teatas postiettevõte. Kandehinna sisendkulude (näiteks elekter), sealhulgas esmatasandi tööjõu ja muude kulude jätkuv kasv tingib perioodika kandeteenuse hinnamuudatuse kõigis tsoonides, kaaluvahemikes ja ilmumissagedustes.

Lisateenuste hinnad tõusevad järgmiselt: transporditeenus kümme protsenti ja ekspedeerimine samuti kümme protsenti.