Hollandlasel ei ole viimastel aastatel Eestis kuigi hästi läinud. Tänavu 10. juunil sai Tallinna vanalinnas asuva luksusliku hotelli Kolm Õde uueks omanikuks endise politseikomissari Veiko Kulla ettevõte Petramark OÜ.

Päev hiljem hakkas kohus arutama venelanna Julia Kosova poolt Wientjesi vastu esitatud pankrotiavaldust. Julia Kosova on Wientjesi abikaasa Irina Wientjesi tütar, kes on abielus Moskva panga VTB asepresidendi Pavel Kosoviga. Wientjes peab tema vastu algatatud pankrotiprotsessi põhjuseks peresisest konflikti, vahendas Äripäev.

Johannes Wientjes

Tänavu 26. juunil andis Harju maakohus välja määruse Johannes Wientjesi eraisiku pankroti kohta. Luksushotelli Kolm Õde endise omaniku pankrotihalduriks sai Oliver Ennok. Kohtumäärus kuulus viivitamatult täitmisele.

Kaks päeva pärast erisiku pankroti väljakuulutamist andis Wientjes Äripäevale ka intervjuu, kus pidas end endiselt Kolme Õe omanikuks ning andis mõista, et ta vaidleb pankrotistumisele vastu ning selle tegelikuks põhjuseks oli tema tollal parasjagu pooleli olnud lahutusprotesess abikaasast.

Kalatööstus ja sadamaäri

Kõuhknate AS Direct Consulting on emafirma, asukohaga Tallinnas, mille põhitegevusalaks on kinnisvara haldus, sadamateenuste osutamine Hiiumaal asuvas Lehtma sadamas ning firmale kuuluvate tütarettevõtete töö koordineerimine.

"Tütarettevõte AS Hiiu Kalur asub Hiiumaal ja selle põhitegevuseks on räime ja kilu püük Läänemerel, laevade remont Suursadamas ja püüniste ehitus ning remont. Ühe tütarettevõtte põhitegevus toimub Saaremaal, AS Veere Sadam osutab sadamateenuseid kala-ja kaubalaevadele Veerel. Neli tütarettevõtet OÜ Ülemiste Ärimaja, OÜ Tallinna Lihatööstus, OÜ Halduslahendused ja OÜ Tigerfish Assets asuvad Tallinnas ja tegelevad erinevate kinnisvara arendus-ja haldusprojektidega," seisab Direct Consultingu 2012. aastaaruandes.

Osaühing suurendas 2011. aasta 1 821 575 eurost kasumit mulluse 7 174 848 euroni. Käive kerkis samal ajal 6 293 184 eurolt 8 302 952 euroni.
2011. aastal maksis firma omanikele 220 000 eurot dividende, 2012. aastal 330 691 eurot.

Ka Vallikraavi Kinnisvara suurendas tunamullusega võrreldes käivet. 2011. aastal oli see 2 244 417 eurot, mullu aga 3 098 063 eurot. Sama perioodi kasum aga seevastu vähenes tunamulluselt 2 408 484 eurolt 1 143 656 euroni. Dividende ei ole Rand ja Tuulberg viimastel aastatel maksnud.

Kooliäri peremehed

Raivo Rand, Aivar Tuulberg ja perekond Kõuhknad on varemgi koos äri ajanud. Ärileht kirjutas hiljuti, et Tallinnas alates 2009. aastast neli kooli renoveerinud ja nüüd hooldav Kooliarendus OÜ teenis mullu koguni 3,6 miljoni eurose kasumi. Omanike hulgas on erinevate firmade rägastiku taha end tuntumatest ettevõtjatest peitnud just Tiit ja Toomas Kõuhkna, Aivar Tuulberg ja Raivo Rand ning Vallo Paal.

Ettevõte haldab Tallinna Humanitaargümnaasiumi, Järveotsa Gümnaasiumi, Väike-Õismäe Gümnaasiumi ja Liivalaia Gümnaasiumi. Majandusaruandest nähtub, et 2012. aastal saadi üüritulu kasutusrendilepingutest 1,8 miljonit eurot ja aruandeperiood lõppes 3,6 miljoni eurose kasumiga.

Võrdluseks, Urmas Sõõrumaale kuuluv ja viit Tallinna kooli haldava ettevõtte kasum oli kõigest 1,5 miljonit eurot.