„Eesti majanduskasv ulatub 2013. aastal tagasihoidliku 1,3 protsendini, mis tuleneb investeeringute vähenemisest ja nõrgast ekspordikasvust ning on osaliselt tingitud Soome majanduse nõrgast seisust," kommenteeris täna ilmunud uut prognoosi SEB majandusanalüütik Ruta Arumäe.

Paranev välisnõudlus toob Arumäe sõnul 2014. aastal kaasa majanduskasvu kiirenemise 2,6 protsendile ning 2015. aastal 2,9 protsendile. "Eesti lähiaja majanduskasv jääb oma potentsiaalile (3-4 protsendiline kasv) alla - kasvu hoiavad tagasi jätkuvalt vähenevad EL-i tõukefondide mahud järgmistel aastatel,“ ütles Arumäe.

Arumäe märkis, et sel sügisel on sarnaselt Lääne-Euroopale pea kõikides Kesk- ja Ida-Euroopa riikides näha majanduste taastumist, nii et põhi jäi 2013. aasta teise kvartalisse. Ida-Euroopa riikide majanduste taastumine järgmisel paaril aastal saab olema tagasihoidlik.

Riigiti on olukord erinev: Poola kasv taastub pärast ootamatult tõsist aeglustumist, Venemaa on oma üha süvenevas reformivajaduses aeglasemal kasvutrajektooril kui enne kriisi ning Ukraina on sunnitud kriisist väljumiseks devalveerima oma valuutat.

"Läti ja Leedu kasvavad regioonis jätkuvalt kõige kiiremini: Läti 4,8 protsenti mõlemal järgneval aastal ning Leedu 3,5 protsenti järgmisel ja 4,5 protsenti ülejärgmisel aastal," prognoosib pank.