Enam kui 20 miljonit ettevõttet 45 Euroopa riigis esindav Euroopa Kodade Assotsiatsioon avaldas Euroopa Liidu eesistujale Leedule saadetud kirjas rahulolematust, et pärast kuue kuu möödumist direktiivi ülevõtmisest ei tee enamus Euroopa Liidu riigiasutusi jätkuvalt ettevõtjatele ülekandeid õigeaegselt. "Eesti ja Soome väärisid aga äramärkimist kui ainukesed riigid Euroopa Liidus, kes 30-päevasest tähtajast kinni peavad," ütles justiitsminister Hanno Pevkur ühenduse teadet kommenteerides.

Justiitsministri sõnul on väga oluline, et just avalik sektor oleks maksekäitumise parandamisel eeskujuks. „Eesti on maksetähtaegasid reguleerivat Euroopa direktiivi alati tuliselt toetanud, kuna see kaitseb just neid Eesti ettevõtjaid, kelle kauba ostjad asuvad teistes Euroopa Liidu riikides," märkis minister.

Käesoleva aasta märtsis Eestis ülevõetud direktiivi eesmärk oli vähendada hilinenud maksete ja ebamõistlikult pikkade maksetähtaegade probleemi ettevõtjate, samuti ettevõtjate ja riigi vaheliste tehingute puhul. Direktiivi järgi on tehingutes, mille üheks pooleks on avaliku sektori esindaja, üldiseks maksetähtajaks 30 päeva. Piiratud juhtudel on lubatud maksetähtaega pikendada 60 päevani.