Nõudmisele eelnes kolm kuud kestnud uurimine, mille käigus Euroopa elektroonilist sidet reguleerivate asutuste ühendatud amet (BEREC) väljendas samu kahtlusi nagu komisjon. Seepärast nõuab komisjon, et Eesti konkurentsiamet võtaks oma ettepaneku tagasi ja viiks selle kooskõlla komisjoni soovitatud põhimõtetega. Kui konkurentsiamet komisjoni soovitust ei järgi, kaalub komisjon muid õiguslikke meetmeid.

Konkurentsiamet ei esitanud eelmise aasta juulis alustatud uurimise ajal komisjonile ja BERECile piisavalt üksikasjalikke tõendeid, mis kinnitanuks, et ettepanek on kooskõlas ELi õigusega. Eeskätt ei suudetud osutada, kuidas tagatakse Eestis konkurentsi edendamine ja tõhusad investeeringud uue põlvkonna juurdepääsuvõrkudesse.

Konkurentsiamet ei ole ka suutnud tõendada, kuidas varade hindamine nende kunagise algse väärtuse, aga mitte praeguse väärtuse alusel aitab tagada hinnastabiilsust Eesti turul. Samuti ei selgu ettepanekust, kuidas valitud meede aitab Eestil tagada Euroopa digitaalarengu tegevuskavas seatud eesmärkide saavutamise piisavalt kiiresti, ulatuslikult ja põhjalikult.

„Selleks, et tagada telekommunikatsioonivaldkonnas head tingimused konkurentsi, innovatsiooni ja investeeringute edendamiseks, tuleb eelkõige saavutada hinnastabiilsus igas liikmesriigis ja hindade ühtsus kogu Euroopa Liidus. Liikmesriikidele on antud teatav valikuvabadus, mis võimaldab konkreetseid tingimusi ja asjaolusid arvesse võtta, ent samas peame me tulevikus tagama ühtse hinnapoliitika, mis aitab kaasa ühtse telekommunikatsioonituru toimimisele,” selgitas Euroopa Komisjoni asepresident Neelie Kroes.

Liikmesriik peaks meedet valides arvesse võtma ka komisjoni hiljuti avaldatud soovitust konkurentsi tõhustamise kohta lairibaturul, milles antakse asjaomase valdkonna eest vastutavatele ametiasutustele selged juhised, millise metoodika järgi arvutada reguleeritud juurdepääsuhindu.

ELi telekommunikatsioonieeskirjadega nähakse ette, et liikmesriigid peavad edendama Euroopa Liidus konkurentsi ja seisma tarbijate huvide kaitsel, toetades samas ühtse turu arengut.