Sotsiaaldemokraat Anneli Kiljunen soovis paremat kontrollsüsteemi piirile, et süstemaatiline viinaralli kontrolli alla saada, vahendab Helsingin Sanomat.

Ka koonderakondlase Arto Satoneni arvates on Eesti viinaralli käesti ära läinud.

„Koguni neljandik kogu Soomes joodavast kangest viinast tuleb välismaalt, peamiselt Eestist. Küsimus ei ole enam selles, et turist veab kaasa õllekasti, vaid viinalaste tuuakse lausa kaubikutega. Kindlasti on ka veoautosid nähtud,“ ütles Satonen.

Satonen oli tänulik selle eest, et alkoholiaktsiisi tõus poolitati ja aktsiisi tõusu rõhuasetus on kangetel jookidel. Nii ei pane aktsiisitõus Satoneni sõnul tarbijaid veelgi rohkem jooke sisse tooma.

Viinarallit kaubikutega pidas kummaliseks ka Pauli Kiuru (koonderakond).

„Reisijate poolt alkoholi sissetoomine ehk viinaralli Eestisse on osaliselt muutunud talumatuks. Oma tarbeks hangitavat alkoholi ei saa põhjendatult vedada tõstukite ja suurte kaubikutega,“ ütles Kiuru. Temale oleks sobinud ka välja pakutust suurem aktsiisitõus.

Soome valitsus otsustas teha ettepaneku alkoholiaktsiisi tõstmiseks poole vähem kui varem kavatseti. Põhjuseks on alkoholi reisijate poolt sissetoomise kiire kasv. Soomlased tõid ajavahemikus 2012. aasta august kuni 2013. aasta august riiki sisse ligi 12 protsenti rohkem alkoholi kui samal perioodil aasta varem. Aktsiisi tõstmise tulemusena tõuseksid alkoholitoodete hinnad Soomes keskmiselt 2,3 protsenti.

Eduskunta liikmed Antti Kaikkonen (keskerakond) ja Jaana Pelkonen (koonderakond) arvasid, et alkoholiaktsiisi tõstmine hoogustab alkoholi sissetoomist Eestist.

„Reisijate poolt alkoholi sissetoomise tõttu jääb Eestisse juba nüüd igal aastal üle 300 miljoni potentsiaalseid maksutulusid, kuid kogu alkoholi tekitatav kahju tuleb siiski kanda täiel määral kodumaal,“ ütles Pelkonen.

Koonderakondlase Sampsa Kataja sõnul ajab Rootsi alkoholi reisijate poolt sissetoomise osas hoopis teist poliitikat kui Soome. Seal jälgitakse sisse toodud alkoholi oma tarbeks minekut hoolikamalt.

„Seda ei takista mitte kuidagi ka Euroopa Liit. Eesmärk on loomulikult kontrollida, et sama isik ei korralda väga lühikese aja jooksul korduvalt pulmi ja matuseid, ja nii jõutakse jälile sellele, kas tegemist on isikliku tarbimise või viina salakaubaveoga,“ ütles Kataja.

Satonen kutsus üles võtma eeskuju Suurbritanniast.

„Suurbritannia mudeli järgi võidakse alkoholi sissetoojat kohustada näitama, et kui ta toob sisse rohkem kui kümme liitrit kangeid jooke või 110 liitrit õlut, siis peab suutma seletada, et need sissetoodud viinad lähevad tõesti oma tarbeks. Ja põhjuseks ei sobi see, et iga kuu on perekonnapidu tulemas,“ ütles Satonen.

Eduskuntas avaldati tunnustust ka tolli karmimale seaduse tõlgendamisele. Soome toll keelas hiljuti laevafirmadel jalgsi reisivate inimeste viinalastide maale toimetamise. Nüüd tuleb ette tellitud alkohol ise maale viia.