Švedas, kes praegusel ajal palub ennast sõltumatuks eksperdiks nimetada, ütles et „piimasõda“ on vahend, millega Venemaa püüab külvata Leedu poliitikas kaost, ja seda just enne presidendi valimisi. Eesmärgiks nõrgestada president Dalia Grybauskaitė positsiooni ja sillutada teed endale sobiva koalitsiooni tõusuks.

„Mind see ei üllata. Ma ei tea, kas Leedu poliitilised parteid saavad sellest aru või mitte, et sisevõitluses õli tulle valades tegutsevad nad Venemaa huvides. Mulle tundub, et sellega on üle piiri mindud,“ ütles Švedas.

Tema versioonile sarnast seisukohta on väljendanud ka konservatiivide ridadesse kuuluv Rasa Juknevičienė, kuid ta ei rääkinud sellest „piimasõja“ kontekstis. Juknevičienė sõnul püüab Venemaa  Grybauskaitėt asendada hoopiski seetõttu, et istuv president on Leedu strateegiliste energeetikaprojektide garandiks.

„Pakun, et järgmisel aastal toimuvad presidendivalimised kulgevad massiivse infosõja saatel, seda eriti just energeetika kontekstis. Leedus on inimesi, kellel on selles valdkonnas omad huvid mängus ja kes seetõttu samuti sellesse sõtta sisenevad, võimalik, et mõjutatuna Kremli poolt,“ ütles ta raadiosaates „Между Востоком и Западом“.

Švedas lisas omalt poolt, et jälgides valitseva koalitsiooni käitumist alates hetkest, mil tekkisid probleemid piimatoodete ekspordiga Venemaale, on talle jäänud mulje, et koalitsioon, kes mõnda aega eitas probleemi, viidates "ametlike andmete puudumisele", aitab Venemaa eesmärgi saavutamisele kaasa.