Uskumatu projekti esindaja Jussi Vartiaineni sõnul investeeritakse projekti esimeses faasis 170 miljonit eurot, millega luuakse 30 000 ruutmeetri suurune serveripark. „Investeeringu eesmärk on rajada Eestisse Euroopa suurim andmeladu suuruses 200 000 ruutmeetrit, mis pakub teenuseid globaalsetele suurettevõttele. Investeeringu kogumaksumus ulatub 600 miljoni euroni," rääkis Vartiainen. Lisaks hakkaks andmeladu ka ise sooja tootma: iga ühik energiat, mis läheb arvutitesse elektrina, tuleb sooja kujul tagasi ja saab suunata Tallinna küttesüsteemi.

Tema sõnul omab Eesti andmelao asukohana mitmeid eeliseid. „Eestis on ideaalne kliima serverite hoidmiseks, innovaatiline ärikeskkond ja soodne maksukeskkond. Samuti on Eestis tööjõukulud ja maa hind soodsam kui Lääne ja Põhja-Euroopas," rääkis Vartiainen.

Vartiaineni sõnul on võimalikud ja sobivad asukohad andmelao tarbeks välja valitud ning kopp lüüakse maasse järgmisel aastal.

Andmeladu on rajatis, mille eesmärk on majutada arvutisüsteeme ja nende komponente, näiteks telekommunikatsiooni ja andmeladustamise süsteeme.

Projekti tutvustas täna IRLi linnapeakandidaat Eerik-Niiles Kross.