Rahandusminister Jürgen Ligi sõnul riivab firmaautode käibemaksu mahaarvamise piiramine eriti meeste alateadvuslikke ning teadvustatud tundeid, kuna minnakse selle kallale, millega on harjutud - sul on firmaauto, mille pealt sa saad maha kirjutada kõik maksud.

"Eestis on tuhandeid firmasid, kus ei ole käivet, aga kus on ainult auto ja kus raha kirjutatakse maksuvabalt välja. Firma tinglikuks tüübiks võiks kirjutada "minu auto"," rääkis Ligi advokaadibüroo Sorainen ärihommikul.

"Küsimus ei ole, et kes petab või ei peta. Need on teatud tavad, mis on läinud selgelt üle käte. Ma võitlen automaksuga, aga kui kusagil läheb asi väga hulluks, siis tuleb seda öelda. Auto omamine ei tohiks olla lõputult soodus."

Rahandusministeeriumi ettepanek firmaauto sisendkäibemaksust maha arvata 50 protsenti on Ligi sõnul enamiku ELi riikide tava. Seni sai maha arvata terve käibemaksu osa ehk sada protsenti. Ministeeriumi eelnõu järgi ei tohi käibemaksu arvata maha rohkem kui 2000 eurot auto kohta.

Maksusoodustus tuleneb ministri sõnul teiste maksumaksjate arvelt, kellel ametiautot käes ei ole. "Sellepärast enamik Euroopa riike ei käsitle sõiduautosid tootmissisendina ning ei luba sealt käibemaksu maha arvestada," sõnas ta.

Ettevõtjate tarbimiskorv on Ligi sõnul praegu 60 protsenti palgasaajate omast, mida on ilmselgelt vähe.

"Ma ei ole kade, aga vaevalt nad on niipalju rohkem kokkuhoidlikud," nentis Ligi. "Suur artikkel on loomulikult auto ning muu suhtes me ei õiendagi, aga tegelikult me teame, et on kisatus soetada nii elektroonikat kui ka mööblit, kardinaid ja maksuamet ei halda seda iialgi ära. Hallata on võimalik autosid ning siinkohal on Euroopas mingisugune tava, mida me pehmel moel rakendame."