"Nordea järjepidev selgitustöö säästmise tähtsustamisel on vilja kandnud. Oleme aastaringselt panustanud regulaarse säästmisharjumuse kujundamisse ning rõhutanud tuleviku tarbeks puhvrite kogumise vajadust. Panga säästu- ja investeerimistoodete maht on kasvanud võrreldes aastataguse ajaga 28 protsenti. Turvaline ja keskmisest tulusam võimalus raha hoidmiseks on toonud meile ka märkimisväärselt kliente juurde," ütles Vahur Kraft panga teates.

"Kuivõrd euroala ja Eesti on valmis majanduskasvu järk-järguliseks taastumiseks järgmisel aastal, siis on Eesti ekspordist sõltuva majanduse jaoks oluline, et euroala töötleva tööstuse ja teenuste harud pöörduksid tugevates riikides langusest kasvule. Kaalutletud riskide võtmine, täiendavad investeeringud, laienemine eksporditurgudele ja panustamine efektiivsusesse toovad loodetavasti Eesti ettevõtetele järgmistel aastatel edu. Ühtlasi motiveerib nõrk majanduskonjunktuur Põhjamaade ettevõtjaid otsima Eestist koostööpartnereid," ütles Kraft ja lisas, et äriplaane tuleb riske arvestades teha siiski konservatiivsetel eeldustel, kuid üha rohkem on tugevates majandusharudes põhjust võtta arvesse juba nähtavaid majanduse pöördepunkte.

Nordea Eesti varade maht moodustas septembri lõpuks 3,4 miljardit eurot. Samaks ajaks oli Nordea hoiuste maht kasvanud võrreldes aastataguse ajaga ligi 27 protsenti ehk üle 1,3 miljardi euro taseme.

Nordea Eesti laenuportfell ulatus septembri lõpus ligi 3,1 miljardi euroni, millest liisinguportfell moodustab 610 miljonit eurot, kasvades pisut võrreldes aastataguse perioodiga.

Nordea Eesti ettevõtete laenu- ja liisinguportfell moodustas septembri lõpus 1,9 miljardit eurot ning eraisikute laenu- ja liisinguportfell ulatus septembri lõpus üle miljardi euro- mõlemad kasvasid mõnevõrra aastataguse perioodiga võrreldes. Jätkuvalt hoiab Nordea teist positsiooni ka Eesti ettevõtete laenuturul.

"Väga oluline on laenuportfelli kvaliteet. Nordea laenuportfelli halbade laenude osakaal on aastate lõikes üks madalamaid, laenukahjumite osakaal kogu portfellist moodustas esimese kolme kvartali jooksul 0,01 protsenti," sõnas Kraft.

Tulude vähenemist on oluliliselt mõjutanud intressitulu langus, mis tuleneb rekordmadalatest baasintressidest ja Euroopa Keskpanga rahapoliitikast. Samal ajal on teenustasutulud ja muud tegevustulud võrreldes aastataguse perioodiga kasvanud.

"Seoses 2014. aasta alguses kehtima hakkavate üle-euroopaliste maksete ja arvete muudatustega, oleme tegemas suuri tehnilisi ettevalmistusi ja arendusi pangasüsteemides, et olla valmis ettevõtetele ja eraisikutele pakkuma turvalisi ja soodsaid makselahendusi," ütles Kraft ja lisas, et see on toonud kaasa omakorda üldise IT-kulude kasvu.

Nordea Pensions Estonia AS-i poolt valitsetavate pensionifondide maht kasvas kolme kvartaliga 10,2 protsenti, samas kui pensionifondideturg tervikuna kasvas 5,7 protsenti. Aasta algusest on kasv olnud 28 protsenti, ületades turu kasvu kahekordselt. Kolmanda kvartali lõpu seisuga ulatusid Nordea Pensions Estonia AS-i poolt valitsetavate pensionifondide varade mahud 83,9 miljoni euroni.

Selle aasta üheksa esimest kuud on olnud Nordea Liisingule väga edukad. Aastases võrdluses on kliendibaas kasvanud 11 protsendi võrra. Ärimahud kasvasid faktooring- ja laofinantseerimise toodete osas, liisingfinantseerimise osas oli suurem osa mahtudest seotud autode ja põllumajandusmasinate finantseerimisega. Tulenevalt uute klientide lisandumisest ja märkimisväärsest ärimahtude kasvust on kosunud oluliselt ka Nordea Liisingu tulubaas, aastases võrdluses 17 protsendi võrra.