"Lahkhelid Krediidipanga omanikeringis, seal hulgas minu personaalküsimus, on tingitud sellest, et üks välispank tuleb Eestisse ja hakkab siin seadust rikkudes oma reegleid kehtestama ning see kõik toimub finantsinspektsiooni silme all," ütles Krediidipanga nõukogu esimees Andrus Kluge.

Finantsinspektsioon on osalenud mõlemal sellel aastal toimunud aktsionäride koosolekul. Kummalisel kombel ei olnud ühtegi finantsinspektsiooni esindajat eilsel Krediidipanga aktsionäride erakorraliselt üldkoosolekul, kus oli päevakorras just finantsinspektsiooni poolt nõutud päevakorra punkt Andrus Kluge tagasikutsumise ettepanekuga ning finantsinspektsiooni kohalviibimine oli igati eeldatav. Finantsinspektsioon ei leidnud võimalust koosolekule tulekuks ka siis, kui neid koosoleku käigus selleks spetsiaalselt paluti, teatas pank.

Neljapäeval kulmineerus Vene stiilis asjaajamine Eesti Väärtpaberikeskuse töötaja mõjutamisega, et sundida Eesti Väärtpaberite Keskdepositooriumi muutma Krediidipanga üldkoosoleku hääletustulemusi.

Muudatuste tegemiseks Krediidipanga nõukogus, st nõukogu liikmete ennetähtaegseks tagasikutsumiseks, on vajalik enam kui 2/3 aktsionäride nõusolek ehk 66,67 protsenti. Moskva Panga osalus Krediidipangas on 59,7 protsenti ja selleks, et oma hääled kokku saada otsustasid nad panga väikeaktsionäridele kuuluvate häälte arvu meelevaldselt vähendada, eirates Krediidipanga juhtkonna ning väikeaktsionäride hinnangul kõiki reegleid ning Eestis kehtivaid seadusi.

"Finantsinspektsiooni senist käitumismustrit jälgides on alust arvata, et finantsinspektsiooni järgmine samm on Krediidipanga väikeaktsionäride häälte arvu vähendamine ehk käitumine nii nagu Moskva Pank soovib," ennustas Kluge.

Panga juhtkond on olnud vastu Krediidipanga suuromaniku Moskva Panga survele saada ligipääs pangasaladusega kaitstud kliendiandmetele ning palunud korduvalt finantsinspektsioonil sekkuda, millest finantsinspektsioon on põhjendamata keeldunud.

Finantsinspektsioon ütles ei eile Krediidipanga erakorralist üldkoosolekut kommenteerides, et tegemist on panga aktsionäride kirka erimeelsusega. Inspektsiooni hinnangul ei sobi Kluge pangajuhiks.

Reedel toimunud Krediidipanga nõukogu koosolek toimus 30. märtsil 2012. aastal ametisse nimetatud koosseisus, väikeaktsionäride esindajad Ain Soidla, Andrus Kluge, Boris Belyaev ning Timur Dyakov ja Moskva Panga esindaja Arthur Klaos.