"Elektrihindade tõusu põhjuseks on Litgridi kokkulepe, mis piirab elektriaenergia importimist mõnedelt pakkujatelt (Venemaalt)," vahendab Leedu peaministri sõnu BNS.

"Elektrihinna tõusu pidurdamiseks tuleb seada Venemaalt, Lätist ja Eestist imporditavale elektrienergiale impordikvoodid," teatas Butkevičius.

Oktoobri keskel kirjutas Leedu Delfi, et Leedu hakkas elektri importi Venemaalt piirama juba suvel - Kaliningradi oblastis toodetavat odavat elektrienergiat ostetakse aina vähem. Varem moodustas Venemaa elekter 70 protsenti turust. „Paraku on otsustatud sellele lõpp teha,“ tsiteeris Leedu Delfi Lietuvos rytast.

BNSi teatel ütles Leedu peaminister Algirdas Butkevicius siis raadiojaamale Žiniju Radijas, et oktoobris kosmilistesse kõrgustesse kihutanud elektrihinna tõus Nord Pool Spoti Leedu hinnapiirkonnas oli tingitud elektri tarnijate vähesusest ja Vene elektriimpordi peatumisest, kuid lähitulevikus peaks olukord stabiliseeruma.

"Püüame selgusele jõuda, kes on andnud korralduse Venemaa elektri import läbi Valgevene peatada. Me vajame turul võimalikult palju pakkujaid, kuid osa inimesi, keda ma ei taha mainida nimepidi, on otsustanud vähendada nende hulka Leedu turul," selgitas ta.