"Plaan on parandused sisse viia ja siis selle aasta sees veel toimik põllumajandusministeeriumile edastada," ütles Estonian Spirit OÜ juhatuse liige Sven Ivanov BNS-ile ja lisas, et peale täpsustust sisse viimist ei tohiks geograafilise tähise registreerimisega enam probleeme tekkida.

Põllumajandusministri nõuandev ekspertkomisjon nõustus augustis taotleja Estonian Spirit OÜ seisukohaga, et geograafilist tähist Estonian Vodka kandev viin peab olema valmistatud Eestis kasvatatud toorainest saadud etüülalkoholist ja Eesti päritolu veest, kuid avaldas arvamust et tehnilist toimikut tuleks veel täiendada. Sellele seisukohale tuginedes otsustas ka põllumajandusminister taotluse Euroopa Komisjonile edastamata jätta.

"Tehniline toimik vajab veel täiendamist, et Estonian Vodka omadused oleksid selgemalt esile toodud," teatas nõuandva komisjoni esimees Illar Lemetti augustis. "Näiteks tähist kandva viina tootmiseks kasutatava etüülalkoholi omaduste, aga ka antud viinale iseloomulike organoleptiliste näitajatega," lisas ta.

Estonian Spirit OÜ esitas aasta alguses põllumajandusministeeriumile taotluse registreerida geograafiline tähis Estonian Vodka. Taotlusele laekus alkoholitootjate AS Liviko, AS Remedia ja Altia Eesti AS ühine vastuväide. Taotluse ja arvamuste läbivaatamiseks moodustas põllumajandusminister nõuandva komisjoni.

Eestile on reserveeritud kaitstud geograafiline tähis Estonian Vodka, mida kohalikul viinatootjal on võimalik taotleda läbi Põllumajandusministeeriumi. Eesti peab vastava toimiku esitama Euroopa Komisjonile hiljemalt 20. veebruariks 2015.

Pärast kinnitamist on geograafilist tähist õigus kasutada oma toodetel kõigil kodumaistel alkoholitootjatel, kui tooted vastavad tähise tehnilises toimikus toodud tingimustele.