Väga tihti on investori soove kokku võttes tulemuseks ilmne tahtmine saada positiivset reaaltootlust ilma riskita esialgsele kapitalile. Ning selleks, et öösel rahulikult magada saaks, seda soovitavalt ka (praktiliselt) ilma volatiilsuseta. Praeguses keskkonnas, kus peamised intressimäärad kipuvad olema nullilähedased, on sellised soovid teostamatud. Veelgi enam – traditsiooniliselt riskivabana käsitletavad varad on jõudnud faasi, kus tootlust praktiliselt ei ole, riski on selle eest aga piisavalt. 

Kui me võtame näiteks nö traditsiooniliselt „riskivaba“ Saksamaa riigi võlakirjad, siis 10-aastane paber lubab tootluseks hetkel „fantastilised“ 1,69 protsenti. Risk päris nähtavaks kahjuks intressikeskkonna muutudes (intresside tõustes) on ilmne. Seega peab olema oma mõtteviisis ehk vähem kinni ajaloos ja raamatutarkuses ning pöörama pilgu tulevikku.

Seega tekibki tuleviku kontekstis küsimus, milline peaks olema see komponent, mille ümber oma portfell muutuvas maailmas ehitada? Milline on instrument, mis võiks teoreetiliselt asendada näiteks Saksamaa riigivõlga? Ilmselt lähema paari aasta jooksul võivad selleks saada väljaspool Hiinat renminbis emiteeritud võlakirjad. 

Eelmisel nädalal tegi teatud mõttes ühe otsa lahti Kanada provints British Columbia, mis emiteeris renmimbis aastaseid võlakirju tootlusega 2,25%. Sisuliselt emiteeriti riigiriskiga võlga renminbis! Reiting oli parim võimalik (AAA) ja emissioonil mahtu veidi alla 300 miljoni euro. Saksamaa sarnase tähtajaga paber toodaks ca 0,06%. Jah, loomulikult sisaldab see valuutariski, kuid olgem nüüd ausad – Hiina makroandmete viimase aja trend ei viita kuidagi sellele, et renminbi tõustrend peaks läbi olema. 

Kui see kõik paistab liiga hea, et tõsi olla, siis ehk siiski ei ole? Hiina liikumine väärtusahelas kõrgemale tähendab vajadust olla vähem sõltuv teistest suurtest valuutadest (eriti dollarist). Oma valuutas finantseerimise võimaldamine tähendab teatavasti suuremat iseotsustamist ning väiksemaid riske. Ei euro ega dollari „taust“ ei tekita täna just hiiglaslikke usaldushooge. 

Seega renminbi rahvusvaheline tähtsus saab ainult kasvada ning tahes-tahtmata ei saa investorid seda tähelepanuta jätta. Võimalikke uusi „turvasadamaid“ päris iga päev ei teki.