Kuidas on lood kasutatud kaupade ostmisega e-poest? Nende teekond ja käekäik tänasesse päeva on ostjale teadmata, rääkimata seadme tõesest seisukorrast ja kirjeldusest, mida edastab müüja.

Esimesel või teisel ringil, kaup nagu iga teine!

Kaup on kaup, olgu ta uus või kasutatud. Kuigi kasutatud asjade kaubandust toetab roheline ehk keskkonnasõbralik mõtteviis, on ostja harjunud käima ise kaupa vaatamas ja käega katsumas. E-ostude korral paneb aga teadmatus kauba reaalsest seisukorrast ostjaid sammu tagasi astuma. Seda enam, kui mõni pakkumine tundub liiga hea, et olla tõsi. Tihti nii ka on! Elektroonika24, kes esindab vähe kasutatud uue kauba väärilisi äriklassi arvuteid, IT lisaseadmeid ja kvaliteetset audiotehnikat läbi aegade, teeb kõik, et olla erand ja kindlustada, et kauba seisukord ületaks kliendi ootused.

Eestis tuntud internetituruplatsid, nagu Soov, Kuldnebörs, Okidoki ja ka oksjoniportaal Osta.ee toovad müüjad ja ostjad kokku ning lasevad neil toimetada e-keskkonna reeglite järgi. Kuid kasutatud kaupade vahendamisele spetsialiseerunud poode leiab Eestist veel üsna vähe ja enamik neist tegeleb kas kasutatud riiete, kodukaupade ja/või kodumasinatega nagu www.sobraltsobrale.ee ja teised.

Kuna tootevalik ja kogused võivad olla suured ka kasutatud kaupade äris, siis on levinud illustratiivsete piltide kasutamine kodulehel. Tarbijal tekib paratamatult küsimus, kas kaup vastab selle kirjeldusele. Kuigi tarbijal on võimalus ka e-ostude korral nii uued kui ka kasutatud kaubad mittesobivusel 14 päeva vältel tagastada, tasuks selle võimaluse kindlustamiseks ostja poolt ja vältimiseks müüja poolt veenduda järgmistes asjades:

  • “Seisundi/ seisukorra“ lahter kodulehel, kus on ilustamata täpselt kirjeldatud toote reaalne seisukord. Kõhkluste korral helistage ja küsige lisainfot.
  • Toote reaalse seisundi kirjeldus peab olema kajastama ka väljastatud arvel.
  • Kas tootel on garantii ja milline on tarne tähtaeg e-poest ostes? (Elektroonika24: Tasuta tarne 24-48h)
  • Kas ettevõttel on ka füüsiline aadress, et saaks võimalusel kaubale ise järgi minna?

Kui kirjeldus on vaid napisõnaline, nt “heas seisukorras“, tähendab see pigem, et seadmel leidub kulumisjälgi korpusel, klaveril, kaanel jne. Kui juba kasutatud seadme ostu plaanitakse, tasuks panna rõhk töökindlusele. Seda, et äriklassi arvutid on ennast tõestanud, teavad aga paljud.

Miks valida aga vähekasutatud äriklassi arvuti?

  • Uute äriklassi seadmete hinnad algavad 1000 eurost.
  • Säästad 2/3 uue seadme hinnast, kuid ei kaota tööjõudluses.
  • A-klass: uue seadme väärilise välimusega arvutid.
  • Ajatu ja soliidne disain ning läbimõeldud funktsionaalsus.
  • Lihtsam haldamine tänu tootja tarkvarale.
  • Äriklassi seadmete kasulik eluiga on 5-6+ aastat.
  • Äriklassi arvutite populaarsuse tõttu on remont-hooldus firmade valik suur.
  • Lisatarvikute ja komponentide valik järelturul on suur ja hinnad soodsad
  • Arvutite täiendamise võimalus “upgrade“ (SSD HDD, mälu, 3G, ID lugeja, aku jt).
  • Lisaks kulude kokkuhoiule säilitad meelerahu, kuna kvaliteetsed IT seadmed kindlustavad igapäevase turvalise töökeskkonna, kattes kõik kasutaja vajadused.

MEELESPEA, kui oled kasutatud arvutit ostmas:

  • Määratle, mis funktsioone arvuti täitma hakkab: ekraani suurus, dokk, lisamonitor.
  • Pane paika hinnapiir ja planeeritav arvuti kasutusaeg.
  • Veendu garantii olemasolus ja seisundi vastavuses kuulutusele.
  • Millised on vajalikud lisaseadmed ja ühenduvused ( HDMI, DP, VGA jne ).
  • Soovi korral täienda arvutit (op mälu, uus aku, videokaart jne).
  • Puhasta kord aastas arvuti tolmust ja vaheta termopasta, see pikendab eluiga.

Turvalise e-kaubanduse tööriistad, teenäitajad

Võimalusi tarbijate usaldust ja seeläbi ka rohkem lojaalseid kliente võita on mitmeid. Kuna ligi 25% täiskasvanutest otsib internetist tooteid ja teenuseid kasutades selleks nutitelefoni, tasuks müüjal sellest trendist osa saada ja arendada e-poe mobiiliversioon. Kuigi nutitelefoni peetakse arvutist turvalisemaks internetis surfamisel, peitub trend tõenäoliselt siiski mugavuses ja mobiilsuses. Kohalikel turgudel tegutsevad tarbijate e-ostlemist kindlustavad ettevõtted nagu www.ostukaitse.ee jt. On võimalik liituda mõne rahvusvahelise lojaalsusprogrammi või kliendikaardi süsteemiga.

Elektroonika24 on valinud oma partneriks rahvusvahelise kliendikaardisüsteemi. Tegemist on enam kui 40 riigis üleilmselt toimiva lojaalsusprogrammiga, mis muudab nii siseriikliku kui ka riikide- ja kontinentide vahelise e-kaubanduse palju turvalisemaks. See on sammu võrra ajast ees, võimaldades oma liikmetele kliendikaardi mobiilirakendust ja mobiilimakseid.

Kokkuvõtvalt võib öelda et, kui otsustad kasutatud kauba kasuks, siis võid killuke maailma päästa, kuid kindlasti palju raha säästa! Ja kui valida, siis võimalusel kvaliteetne äriklassi IT seade, kõrgema otsa kodu- või audiotehnika, sest need on loodud kestma ja nende kasutusiga on enam kui kolm korda pikem võrreldes laiatarbekaupadega. Kasutatud kaupade ostmist e-poe kaudu pole põhjust karta, kuid mõistlik oleks teha enne seda veidi kodutööd ja veenduda kauba vastavuses e-poe kirjeldusele.

Elektroonika24.ee IT ja Audio pood: Sõpruse pst 25, Tallinn.
www.elektroonika24.ee
www.facebook.com/Elektroonika24

Jaga
Kommentaarid