„Pensioni III samba eelis on see, et sissemaksed sambasse on tulumaksuvabad ja alates 55. eluaastast on III samba väljamaksed kas soodsama tulumaksuga või tulumaksuvabad – seda siis sõltuvalt lepingust," ütles SEB Elu-ja Pensionikindlustuse juht Indrek Holst.

Kui vaadata 50-aastaste III samba finantsvõimalusi praegu, siis need jäävad Holsti sõnul alla inimeste soovidele. Keskmiselt on III sambasse kogutud vara suurus 1500-2000 eurot. Seega, kui elada äärmiselt askeetlikult, näiteks 100 euroga kuus, siis ei jätkuks sellest rahast ikkagi rohkemaks kui aastaks-kaheks.

Inimesed hakkavad pensionile ja pensioniraha kogumisele mõtlema alles 45- kuni 50-aastaselt. SEB pensioniküsitluses leidis taas kinnitust hüpotees inimeste ootustest, et alla 40-aastastel on eesmärk teha tööd nii kaua kui võimalik ja pensionile jäämine ei tule kõne alla. Samas paar aastat vanemad vastajad soovivad võimalusel jääda pensionile varem, vähemalt 63-aastaselt.

Et saavutada 65-70 protsendi asendusmäär, on SEB analüüsi kohaselt praeguse põlvkonna III samba pensionivarade puudujääk pensionile jäämise hetkel ehk 2040. aastal ligi 18 miljardit eurot. Tööandjate panuse lisandumine pensionivara kogumisse ehk tööandja pensionisse võimaldab puudujääki vähendada ja seda võiks Holsti sõnul oma tööandjalt ka küsida - ettevõttel on võimalus oma töötajaid toetada ja maksta pensioniraha töötaja isiklikku III sambasse tuleviku kindlustamiseks.

„Oodatav eluiga üha kasvab ja keskmiselt veedetakse pensionil kakskümmend aastat. Et nautida pensionipõlve, peaks pensioniks hakkama koguma kahekümnendates ehk kogumisperiood võiks olla üle 35 aasta. Kogutud raha tuleb jagada kahekümne aasta peale,“ märkis Holst.