Võrreldes 2012. aasta kolmanda kvartaliga suurenes kogukasum enamikul tegevusaladel, teatas statistikaamet.

Suurima panuse sektori kogukasumi juurdekasvu andsid peamiselt siseturul tegutsevad kaubandus-, kinnisvara- ja energeetikaettevõtted.

Alates 2012. aasta neljandast kvartalist langustrendil liikunud ja ettevõtlussektori kogukasumis suurimat osatähtsust omav töötleva tööstuse kasum pöördus taas kasvule.

Töötleva tööstuse kasum kasvas aastases võrdluses neli protsenti, seda eelkõige ekspordile suunatud puidu- ja elektroonikatööstuse kasumi suurenemise tõttu.

Ettevõtted müüsid 2013. aasta kolmandas kvartalis kaupu ja teenuseid 12,9 miljardi euro eest, mis oli üheksa protsenti rohkem kui aasta tagasi samal ajal.

Kogu ettevõtluse müügitulus kõige suuremat osatähtsust omavate kaubandus- ja töötleva tööstuse ettevõtete müügitulu kasvas vastavalt 18 ja 5 protsenti.

Ettevõtete kulud suurenesid 2012. aasta kolmanda kvartaliga võrreldes kümnendiku, sealhulgas tööjõukulud samuti kümnendiku.

Nii tööga hõivatud isikute kui ka töötatud tundide arv suurenes kumbki kolm protsenti.

Ettevõtlussektori tööviljakus puhta lisandväärtuse alusel oli hõivatu kohta keskmiselt 5700 eurot kvartalis, mis suurenes võrdluses eelmise aasta kolmanda kvartaliga viis protsenti.

Ettevõtted investeerisid kolmandas kvartalis 697 miljonit eurot, mis oli 14 protsenti rohkem kui eelmise aasta samal ajal. Investeeriti peamiselt masinatesse ja seadmetesse ning ehitistesse.

Suuremad investeerijad olid energia-, töötleva tööstuse ja põllumajandusettevõtted, kes tegid kokku üle poole ettevõtete koguinvesteeringutest.

Võrreldes eelmise aasta kolmanda kvartaliga vähenesid vaid investeeringud masinatesse ja seadmetesse. Ülejäänud investeeringud suurenesid – neist enim investeeringud ehitiste soetamiseks.