Kodumaine kapital on Hääle hinnangul nii era kui ka avalik. „Avalikul kapitalil on tootluse huvi väiksem või teisejärguline. See võib põhjustada olulisi turu moonutusi," tõi Hääl välja. Eraettevõtja seisukohalt on igasugune toetuse süsteem Hääle sõnul äärmiselt halb, sest suurendab määramatust turul.

Samas möönis Hääl, et lihtne on leida konflikti era ja avaliku kapitali vahel. Ta tõi näite õlitööstusest, kus Eesti Energia saab võtta riigi toel suuremaid riske kui Alexela Gruppi kuuluv Kiviõli Keematööstus. Aga on ka võimalusi - näiteks koostöö kapitalimahukas äris.

Kolmandaks tõi Hääl sisse teemana avaliku kapitali ettevõtluses. „Mina esindan seda arvamust, et tegelikult peaks igale avaliku kapitali osalemisele ettevõtluses eelnema väga selge strateegiline otsus. Peaks selgeks tegema, mis on need valdkonnad, kuhu riik investeerib ja miks," rääkis Hääl. Ta möönis, et sellised valdkonnad on olemas, nagu energiajulgeolek, kuid on jäänud mulje, et liiga tihti tehakse seda mittestrateegilistel eesmärkidel.

Samuti vajab see selget regulatsiooni, sest tihti näib, et riik eelistab avaliku kapitalil ettevõtet. Isegi kui sisuliselt on kõik õige, siis ka näivus on probleem. Näiteks turu avanemisel saab ühest ettevõttest ühe arve, samas teised saavad kaks. Väga konkurentsitihedas situatsioonis hakkavad Hääle sõnul mõjuma ka tehnilised detailid.

„Meil on väga eredaid näiteid sellest, kus riik on käitunud nii, nagu erakapital kunagi ei teeks. Nagu Eesti Õhk või Lendav Ahi," sõnas Hääl, kelle sõnul tekitab selline olukord rohkem küsimusi, kui vastuseid.

Kapitali rahvusest rääkides tõi ta välja järgneva erisuse: erakapital peab olema tootlik ja võimalusel patriootlik. Avalik kapital peab olema patriootlik ja võimalusel tootlik.

Välismaise kapitali lahkumine on küll kodumaise kapitali uus võimalus, aga seda ei maksa üle hinnata. Lahkumisel on selged põhjused, mis võib-olla vajavad parandamist.

Nõrkusena nähakse Eestit tihti kui eraldi turgu, samas Eesti on mõjutatud märksa laiemalt. Hääl tõi näiteks, et Eestis on elektri transport on kordades kallim, mistõttu ei tule ka investeeringuid energiatööstusesse. Hääle sõnul saab hea äriplaan ka täna raha. Samas kodumaise kapitali ellujäämisel on Hääle hinnangul oluline roll ka Eestis - keda ta eelistab.

Konkurentsiamet tähistas konverentsiga oma sünnipäeva. Ameti moodustamisest möödus käesoleva aasta oktoobris 20 aastat.