Konteinervedude maht on samas aastaga suurenenud 84 protsenti, teatas ettevõte.

EVR Cargo juhatuse esimehe Ahto Altjõe sõnul jäi novembri veomaht oktoobri tulemusele küll 30 tuhande tonniga alla, kuid kalendripäeva mahu arvestuses püsiti eelmise kuuga samal tasemel.

Konteinervedude kogumahuks kujunes 5592 konteinerühikut (TEU), mida on 84 protsenti enam, kui mullu novembris.

“Möödunud aastal lõppesid samal ajal mitmed konteinerrongiprojektid ning seetõttu on muljetavaldav kasvuprotsent tingitud madalamast võrdluspunktist möödunud aasta novembris,” sõnas Altjõe.

Tänavu on konteinervedude kasvu vedanud peamiselt konteinerrong Moskva Express ning Mitsubishi varuosade konteinerrong Muugalt Kalugasse. Kümne kuuga on veetud 56 430 konteinerühikut, mis on mullusest 24 protsenti parem tulemus.

Mahtude langemist on esinenud kõikides peamistes kaubagruppides, välja arvatud konteinervedudes. Mineraalsete vedelate kütuste vedu vähenes aastaga 23 protsenti 457 tuhande tonnini, põlevkivi veomaht vähenes 7 protsenti 274 tuhande tonnini, väetiste veomaht samuti 7 protsenti 261 tuhande tonnini, keemiakaupade veomaht vähenes 2 protsenti 54 tuhande tonnini ning puistekaupade vedu vähenes viis protsenti 54 tuhande tonnini. Kogu veomahust moodustas transiitvedu novembris 61 protsenti.

"Mineraalsete vedelate kütuste veomaht Eesti suunal ei ole niivõrd drastiliselt vähenenud, küll aga on vähenenud EVR Cargo turuosa selle kaubagrupi vedudes,” rõhutas Altjõe.

Lähte- ja sihtriikidest on olulisim jätkuvalt Venemaa, kust saabus või kuhu saadeti 735 tuhat tonni kaupa, mida on viis protsenti enam, kui mullu samal ajal. Läti suunal liikus kaupu edasi-tagasi 66 tuhat tonni, vähenedes 14 protsenti. Kaubavahetus Leeduga kasvas 36 protsenti 56 tuhande tonnini, Valgevene suunal vähenes kaubavedu 67 protsenti 36 tuhande tonnini ning Kasahstani suunal vähenes kaubavedu 72 protsenti 35 tuhande tonnini novembris.

Üheteistkümne kuuga on EVR Cargo vedanud 14,38 miljonit tonni kaupu, mis on eelmise aasta sama perioodi veomahust 14,7 protsenti madalam tulemus. Peamistest kaubagruppidest on vähenenud mineraalsete vedelate kütuste vedu 12 protsenti 6,07 miljoni tonnini, väetiste vedu 5 protsenti 2,7 miljoni tonnini, põlevkivivedu 18 protsenti 2,6 miljoni tonnini, keemiakaupade vedu 45 protsenti 1,01 miljoni tonnini ja puistekaupade vedu 10 protsenti 0,77 miljoni tonnini. Transiitvedude maht kogu veomahust püsib 65 protsendi tasemel.

Eesti Raudteest eraldunud tütarettevõtte AS EVR Cargo ülesandeks on raudteeveo-ettevõtjana kaubavedude teostamine klientidele ning vagunite ja vedurite rentimine. Ettevõtte koosseisu kuulub ka veeremi remondi ja hooldusega tegelev Tapa Depoo ning mitmed veeremi tehnohooldepunktid üle Eesti.