„See otsus tähendab, et apteegisektorit ootab ees suurte segaduste periood, mis mõjub eelkõige halvasti just patsientidele,“ ütles EAL-i juhatuse liige Kai Kimmel.

Riigikohtu otsus toetab EAÜ juhatuse liikme Tanel Terase hinnangul abstraktses mõttes ettevõtlusvabadust, kuid ei hooli rahvatervise väljavaadetest.

„Surve ravimite hinnatõusuks, apteekide kuhjumine linnadesse, maa-apteekide hääbumine, võimalik pankrotilaine ja läbi selle apteegiteenuse geograafilise kättesaadavuse halvenemine ja kvaliteedi langus, kiirmüügi-putkaapteekide kujunemine, ravimiohutusega kaasnevate probleemide kasv – need on tagajärjed, millega peavad arvestama kõik patsiendid,“ loetles Terase. Seda kõike kinnitab tema sõnul ka rahvusvaheline kogemus seal, kus piirangud on kaotatud.

Apteekrid märgivad, et seadusandja ees on nüüd ulatuslik väljakutse, kuidas tagada apteegisektori tasakaalustatud ja patsientide huve arvestav edaspidine areng."EAÜ ja EAL valmis kahtlemata avaliku võimuga dialoogi jätkama, et leida parimaid lahendusi tekkivas segaduses."

Riigikohus tunnistas täna ravimiseaduses sisalduvad apteekide asutamispiirangud põhiseaduse vastaseks, sest olemasolev seadus piirab ettevõtlusvabadust ja üldist võrdsuspõhiõigust.

Eesti Apteekide Ühendus koondab eelkõige ravimiärimees Margus Linnamäe või tema lähikondlaste mõjusfääris olevaid apteeke. Linnamäe ärihuvid on seotud ravimite hulgimüügifirma AS Magnumiga, mis varustab suurt osa Eesti apteekidest ning apteegiketiga Apotheka.