Näiteks kuigi reaalkasv on tõesti vaevu märgatav, siis nominaalkasv püsib soliidse 6% juures, töökohti tekib ikka veel rohkem kui kaob ja palgad suurenevad aastases võrdluses peaaegu 9% kiirusega. Sisetarbimine näitab elumärke. Ka välisinvesteeringutega ei ole asi lootusetult kehv. Laias plaanis kasvab välis-otseinvesteeringute maht endiselt. Tõsi, paari aastaga on tegevusalad muutunud.

„2013. aastaks on kõik harjunud uue normaalsusega," kirjutab Ärilehes Indrek Neivelt. Mulle tundub, et Eesti on uue normaalsuse eeskujulik liider. Seda kinnitab Andres Viisemanni Ärilehele antud intervjuus kõlav arvamus, et „praegusel hetkel on Eesti suhteliselt turvaline koht, suures globaalses segaduses". Ka väljaränne pole üdini halb. „Soomes tööl käimine on Eesti tööjõu müük Soome ehk eksport," kirjutab Ärilehes Tõnis Palts. Oleme saavutanud uue, vastupidava ja kohanemisvõimelise taseme.

Mulle tundub ka tulevik täna lootusrikkam kui eile. Aasta jooksul on eestlased hakkanud viimaks majandusteemasid sisuliselt arutama. "Kui seni suudeti diskussioon lämmatada, siis enam mitte," kirjutab Neivelt. See on hea, sest ainult nii on võimalik ka kitsaskohtadest üle saada.

Järgmise Ärilehe numbri ilmumiseni uuel aastal saate end majanduses ja ettevõtluses toimuvaga kursis hoida ja kõrvetavaid teemasid arutada meie veebis www.arileht.ee. Ootan ka teie tagasisidet ja ettepanekuid aadressil harry.tuul@arileht.ee. Jõudu tööle!