Riigikogu võttis kolmapäeval 48 poolthäälega vastu käibemaksuseaduse ja raamatupidamise seaduse muutmise seaduse eelnõu, millega tuleb käibemaksu deklaratsiooni lisas deklareerida üle 1000-eurosed arveldused.

Kuigi veel eile eelnõu teisel lugemisel jätkus Sesteril eelnõu kohta kriitilisi sõnu ja ta viitas sarnasusele „autode käibemaksu looga“, mis IRLi ja Reformierakonna fraktsiooni otsusega eelnõust välja jäeti, hääletas rahanduskomisjoni esimees täna arvete deklareerimise eelnõu vastuvõtmise poolt.

Sester rõhutas Ärilehele, et tema kriitika käis eelkõige eelnõu tekkimise protsessi kohta.
"Probleem käibemaksu jõudmisega riigituludesse on tõsine. Eelmisel aastal jäi kogumata umbes 200 miljonit eurot käibemaksu tulu, mistõttu on maksukeskkonda vaja selgemaks teha."

Oma kõnes enne hääletamist möönis Sester, et käibedeklaratsiooni lisa eelnõu on tekitanud palju küsimusi ja IRL-i fraktsioonis on viimaste nädalate jooksul selle eelnõu vajalikkuse üle käinud tõsised diskussioonid.

„Meile tundub, et ka täna selle eelnõu vastuvõtmisel jäävad tegelikult mitmed teemad üles,“ nentis Sester.

Ta viitas rahandusministeeriumi ja ka maksu- ja tolliameti ütlustele, et suure tõenäosusega peab veel tagasi tulema nii Kaupmeeste Liidu ettepaneku juurde, mis puudutavad tehingupartnerlust, mis praegu on isikupõhisusel üles seatud. Samuti tuleb üle vaadata advokaatidega seonduvad konfidentsiaalsusnõuded.

„Ma tahan öelda, et täna seda eelnõu kinnitades oleme tegelikult selles protsessis läbinud vaid mingi osa ja järgmisel aastal tuleb see teema uuesti veel kord lauale võtta,“ rääkis Sester.

Sester kinnitas Ärilehele, et kõik täpsustused ausa konkurentsikeskkonna edendamiseks on teretulnud ja nendega peab tegelema uuel aastal. "Juba täna on tulnud ettepanekuid Kaupmeeste Liidult ja advokatuurilt, mille osas tasuks rakendussätteid ja täpsustusi teha," märkis ta.

Sesteri erakonnakaaslasest rahanduskomisjoni liige Peeter Laurson otsustas täna hääletamata jätta. Sama tegi ka rahanduskomisjoni reformierakondlasest liige ja endine rahandusminister Aivar Sõerd.

Vaata hääletustulemusi siit.