Varasemalt oli ta juht, kes tahtis ennast kehtestada, teisi paika panna. Praegu peab ta oluliseks aidata kaasa oma alluvate arengule ja toetada neid. Ta julgustas töötajaga rohkem rääkima, sest mida enam temast tead, seda enam saad teda õigel hetkel aidata.

Vääna tee tippjuhiks algas kuus aastat tagasi, mil talle oluline isik ütles saatusekäiku muutnud sõnad, et "kallis, kas sa ei näe, et oled rohkemat väärt kui see, mida täna usud".

Sama mõttetera kehtib nüüd, töötades juba peaaegu aasta tippjuhina. "Mis see tähendab? See tähendab, et sul ei ole õigust ennast maha teha ja sul ei ole ka õigust nõuda teistelt seda, mida sa endalt juhina või inimesena ei suuda nõuda," selgitas ta.

Saades juhiks, sai ta aru, et see, mida inimesed ta kõrval teevad, on mõjutatud oluliselt sellest, mida ta ise teeb ning milline eeskuju ta on.

"Kui mina teen midagi positiivset, kui mina toon uue suhtumise töö juurde, siis nemad vastavad samaga," rääkis Vääna. "Sellist asja ei ole, et mina juhina käitun ühtemoodi ja töötajatelt nõuan teistsugust asja."

Kui me ei ole valmis iseennast muutma, siis me ei ole Vääna sõnul valmis ka töötajat toetama. "Kõige raskem on kedagi toetada, kedagi tõeliselt kuulata ning midagi teha, et selle inimese käest kuuldud väärtuslikud detailid tema elu kohta kuhugi jõuaksid, et neist oleks mingisugune kasu," sõnas ta.

Tähtis on, et alluvad usaldaksid juhti. Põhjus, miks ei usaldata, võib Vääna sõnul peituda tihti selles, et juht ei kuula neid. Juhil on kuulatu põhjal võimalus tekitada töötajatele neile sobiv keskkond. Mis see annab? See annabki lojaalsuse.

Juhina usub ta, et kui inimene teeb vea või ei saanud ülesandest aru, siis järelikult tegi ka juht vea, kui selgitas halvasti. "Järelikult ma ei võimaldanud tal areneda sinnamaani, et ta suudaks selle tööülesande edukalt ära teha," nentis Vääna. 

Arenguvestlustel tuuakse tihti välja inimeste nõrkused. Selle asemel tuleks keskenduda inimeste tugevuse väljatoomisele, sest need on abiks heade tulemuste saavutamisel. 

Neid, kes areneda ei taha, Vääna oma meeskonnas ei näe. Ka juht peab arenema koos alluvatega ning olema valmis selleks, et alluvad talle väljakutseid esitavad.

Mida juhina oluliseks pidada?

* Võta tööle lojaalseid ja töökaid
* Toeta kõiki ja kõiges - jäägitult
* Arenda kõiki
* Oota tulemusi kõigilt
* Usu, et kõik sinu töötajad on parimad
* Kuula ja vajadusel selgita
* Lase inimestel vastutust võtta ja ise otsustada

Allikas: Rain Vääna