Ärileht koges aga Islandil, kus elanikke kõigest 320 000 ehk suurest või isegi Eesti mõõtu turust rääkimine oleks selge liialdus, et seal on 500grammine võipakk (rasvasisaldus 80 protsenti) kaks korda odavam kui Eestis. Poolekilone võipakk maksab kaupluseketis Bonus 342 Islandi krooni ehk umbes kaks eurot. Tegemist ei olnud kampaania- ega soodushinnaga.

Ärilehe tähelepanekute põhjal maksab Soomes sama suur võipakk ligikaudu kolm eurot, kusjuures seegi ei ole soodus- või kampaaniahind.

Saksamaal on hind mõistagi veelgi odavam, aga selle puhul saab ka öelda, et tegemist on väga suure turuga. Aga Soome ja ammugi mitte Island ei ole suur turg. Kui Valio 500grammisele võipakile on Eestis määratud soodushind, siis maksab see umbes sama palju kui Soome tavahind.

Eesti tootjad 500grammist võipakendit ei valmista, aga väiksemate pakendite kilohinnast on tuvastatav, et 500grammine kogus tuleks kallim kui Soomes ja kindlasti oluliselt kallim kui imepisike turuga Islandil.

Samas on muud piimatooted nimetatud riikides mõnevõrra kallimad kui Eestis.

Valio Eesti AS-i tegevjuht Maido Solovjov ütleb, et viimaste aastate jooksul on toorpiima hind Euroopa Liidu riikides - Island ei kuulu euroliitu - kiirelt ühtlustunud, mille taga on aktiivne toorpiima piiriülene ost ja müük.

"Seega hinnaerinevused toorpiima ja ka piimatoodete osas üldiselt on jäänud järjest väiksemaks. Eesti toorpiima hinnast seetõttu mingit hinnaerinevust ei teki," selgitab Solovjov.

Küll aga mängib hindade puhul rolli toiduainetele kehtestatud käibemaks - Islandil seitse protsenti, Eestis 20 protsenti -, mis eri riikides on eri suurusega ning Eestis teiste Euroopa Liidu liikmesriikidega võrreldes erakordselt kõrge. See viib paratamatult toiduaine hinnad Eestis kõrgele. Mis puutub võisse, siis mõjutab hinda ka viimaste aastate kõrge nõudlus rasva järele meie regioonis," räägib Valio Eesti juht.

"Kuigi täna on ehk võid kohati odavam osta välisriikidest, siis üldiselt on piimatoodete hinnad eri riikides pikas perspektiivis siiski ühtlustumas," lisab ta.

Järgnevalt mõned või hinda iseloomustavad fotod, mis on tehtud Islandi poeketis Bonus ja Hagkaup: