"Elering rajab lähiaastatel Tallinnasse kokku mitmekümne kilomeetri ulatuses uusi kaableid, viies ühendused vastavalt õhuliinide eluea lõpule järk-järgult maakaabelliinidesse. Uued maakaabelliinid parandavad ohutust ja linna üldist ilmet," kommenteeris Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi.

Äsja lõppenud riigihankega laseb Elering asendada olemasoleva Veskimetsa-Endla õhuliini Tallinnas 110 kV maakaabliga. Uue kaabli pikkus on orienteeruvalt 4,2 kilomeetrit. Tööd peavad valmima 2015. aasta oktoobri lõpuks.

Hanke võitjaks osutus kolme pakkuja hulgast Eltel Networks AS, kelle 3,1 miljoni euro suurune pakkumus oli riigihanke odavaim. Olemasolev 110 kV Veskimetsa-Endla õhuliin pärineb 1958. aastast ja on Tallinna vanim.

Ühtlasi on Eleringil praegu Tallinnas ehitamisel Järve-Endla uus maakaabel, mis vahetab välja samu alajaamu ühendava õhuliini. Lisaks on kavas lähiaastail maakaabliga asendada ka Veskimetsa-Järve õhuliin. Olemasolevad Järve-Endla, Veskimetsa-Endla ja Veskimetsa-Järve õhuliinid demonteeritakse järk-järgult vastavalt uute maakaablite valmimisele.

Lähema 10 aasta perspektiivis on kavas maakaablitega asendada veel teisi Tallinna linnas paiknevaid õhuliine, näiteks Veskimetsa alajaamast Kopli suunas väljuvad 1960. aastatel ehitatud õhuliinid.