"Tipptunnil rongi tulles ei pruugi kõik inimesed leida istekohta," ütles Ossip. Ta tõi võrdluse Tallinna-Helsingi laevaliiniga, kus inimesed saavad aru, et ei ole mõtet panna liinile rohkem laevu ega pikemaid laevu.

Elron lubab lahenda probleeme jooksvalt, lisades liinile järjest juurde tulevaid uusi ronge. Vajadusel kaalutakse rongikoosseisude pikendamist, liites kahe vaguniga ronge praegustele. Siiski eelistab Elron tihendada graafikut, mis tähendaks kliendile lisavõimalusi rongiga sõitmiseks ja ühtlasi jaotuks ka reisijate arv suurem hulga väljumiste peale.


Kuna reisirongiliikluse ümberkorraldamisel on esinenud mitmeid tõrkeid, andis Elron ülevaate uute rongide esimestest päevadest ning selgitas, milliseid lahendusi otsitakse.

Siit saate vaadata pressikonverentsi videot:


Kokku on Elron soetanud 38 rongi. Hetkel on käigus 18 elektrirongi ja 13 diiselrongi, kuid uusi ronge tuleb juurde. Ossipi sõnul tuleb 20. jaanuaril käiku uus rong, mis võimaldab kahevaguniliste diiselrongide kokkuhaakimist.

"Oleme juurde lisamas väljumisi Rapla-Tallinna suunal, et tekiks inimestel juurde rohkem võimalusi," rääkis ta. Uued rongid lisanduvad tema sõnul 2- kuni 3-nädalase tsükliga ja on mõeldud paindlikkuse suurendamiseks.

Elron otsustas hankida nelja-, kolme- ja kahevagunilised rongid seoses Eesti demograafilise olukorraga. "Kui vaadata, kui palju on inimesed kolinud ääremaalt linna, siis pole paljudes kohtades optimaalne kasutada nelja- ja kolmevagunilist rongi," selgitas Ossip. Ta tõi näiteks, et Tartu-Koidula suunas on kahevaguniline rong täiesti piisav.

Ossipi sõnul kasvab rongide läbitav kilometraaž sel aastal 50 protsenti. Tegelik kasv võib aasta lõpuks olla isegi veel suurem. Planeeritud reisijate arvuks on tänavu üle viie miljoni, mis oleks 25 protsenti rohkem kui eelmisel aastal. "See on ambitsioonikas, aga realiseeritav eesmärk," ütles Ossip.

Ossipi sõnul on reisijad aktiivselt kasutanud võimalust soetada omale Elroni sõidukaart, mis annab 10 protsenti soodustust.

Ossip lubas Elroni rongireisijatele, et jaanuarikuuga saavad kõik asjad paika. Ka seni kõige rohkem tõrkunud piletimüük peaks tema sõnul edaspidi laabuma tõrgeteta.

"31. detsembri õhtul kell 11 lõpetasid viimased rongid ja siis lõpetati vana piletimüügi süsteem, mille peale installeeriti uus süsteem," rääkis Ossip ajakirjanikele. "Kuni kella 2ni öösel oli meil aega see sünkroniseerimine ära teha, sest kell 2 väljusid kõik rongid juba Ülemistelt. Me teadsime, et see aeg on hästi lühikene ja kriitiline."

Tema sõnul on Elron kogu aeg vigu likvideeritud ja viimased vead suudab ettevõte Ossipi sõnul likvideerida jaanuari jooksul. Edaspidi võib esineda veel tõrkeid varem ostetud piletitega.

Ka kaardimakse võimalus on kõikides rongides olemas. Kuid näiteks Tallinna-Tartu liinil Jõgeva suurte metsade vahel esineb mobiililevis auke ja seetõttu ei toimi seal ka kaardimaksed. GPS süsteemi baasil töötava maksesüsteemi parandamiseks teeb Elron koostööd mobiilioperaatoritega.

Reisijad on kurtnud ka salongi temperatuuri üle, mille kohta Ossip ütles, et rongis on automaatne kliimaseade, mis hoiab ühesugust temperatuuri. „Kui inimene istub konditsioneeri läheduses, siis ta tajub seda temperatuuri teisena,“ sõnas ta. Ossip kinnitas, et rongid on tehniliselt korras.

Toitlustuse korraldamiseks Tartu, Narva ja Viljandi liinidel tuleks vaguni mõnest otsast ära võtta kuni kuus istet. Ossip rääkis, et antud hetkel puudub valmisolek rongis toitu pakkuda, kuid reaalselt võiks see kõne alla tulla aasta teisest poolest. Samas pidas seda veel kaalumise kohaks, kuna reisjate jaoks jääks siis istekohti vähemaks.

Ühe ettepanekuna, mida reisijad on veel teinud ja mida Elron ka arvestada lubas nimetas Ossip võimalust kodulehel omale piletit ostes ise istekohta valida. „Täna määrab süsteem istekoha, aga mõistetav on, et inimene ise saab 1. klassi pileti ostmisel oma istekoha määrata,“ tõdes Ossip.