„200 euro piir on ilmselgelt liiga suur – see tagaks arvutada oskava poevarga 160-199eurose „päevateenistuse“ puhul lihtsale pätile lausa peaministri palgatasemele vastava elujärje,“ ütles turvaettevõtete liidu tegevdirektor Kaupo Kuusik.

„Oma suure kogemustepagasi põhjal julgen küll väita, et pikanäpumehed on üsna taibukad tüübid ning seepärast oleme ETELis kaupmeeste liiduga sama meelt – kriminaliseerimise taseme nii järsk muutmine toob paratamatult kaasa kauplustes massilise vargustelaine.“

Kuusik ütles, et liit toetab kaupmeeste liidu karistusseadustiku revisjoni eelnõu menetlevale parlamendi õiguskomisjonile tehtud kompromissettepanekut tõsta kriminaliseerimise määra plaanitava 200 asemel 100 eurole.

Kuusiku sõnul tõi eelmine, 2001. aastal toimunud kriminaliseerimise määra kergitamine tuhandele kroonile ehk 64 eurole kaasa selle, et üleöö kerkisid kahju suuruselt muidu (reeglina sajast kroonist mõnesajani) kõikuvad poevarguste kahjud hetkega kordades, jäädes reeglina 900-1000 krooni vahele.

„Turvaettevõtetes räägitakse tänaseni lugusid legende, kuidas pikanäpumehed kauplustes, kalkulaatorid käes ja arvutasid hoolikalt – ikka selleks, et plaanitava poevarguse kahju jääks alla kriminaalkaristuseni viiva piiri,“ meenutas Kuusik.
„Seetõttu on ETEL Eesti kaupmeeste liiduga ühte meelt – kui tingimata on vaja karistusseadustikus kriminaliseerimise määra tõsta, tõstke see 100 eurole.“