Harper Lee lugu on mõnevõrra uskumatu, teisalt ka kurb. Täna 87-aastane Lee oli juba varases eas huvitatud kirjandusest. Tema lapsepõlvesõber oli Truman Capote, kes teda kirjutama ja jutte kirjastustele saatma innustas. New Yorki läinuna sattus Lee kirjaniku ja luuletaja Michael Browni ning tema abikaasa juurde elama. Raha teenimiseks töötas ta ühe lennufirma juures broneeringute administraatorina. Seda tööd ei sallinud ta silmaotsaski.

Eriline kingitus

Siis sai Lee aga ootamatu ja olulise jõulukingituse. 1956. aasta jõuluhommikul avastas ta kuuse alt ümbriku, millel oli tema nimi. Seal olid tšekk ning kiri Brownilt ja tema abikaasalt. Kirjas seisis: „Sa saad ühe aasta võtta tööst pausi ja kirjutada, mida iganes sa soovid." See tähendas, et Harper Leele kingiti rahasumma, mis võimaldas tal keskenduda oma kirele, kirjutamisele.

Nii hakkaski ta kirjutama lugusid rassismist oma kodulinnas Monroeville's. Kirjastaja soovitas need põimida üheks novelliks. Kulus kaks ja pool aastat, ning sündiski „Tappa laulurästast", millel oli alguses pealkirjaks hoopis „Atticus". Kirjastaja eeldas siis, et raamatut müüakse ehk mõni tuhat koopiat.

Raamatust sai aga tõeline bestseller. Juba aasta pärast oli see tõlgitud kümnesse keelde ning tol ajal 35-aastane Lee võitis mitmeid auhindu, nende seas Pulitzeri preemia. Tänaseks on raamatut müüdud üle 30 miljoni koopia ja see on tõlgitud 40sse keelde.

1962. aastal linastus raamatu ainetel film Gregory Pecki ja noore Robert Duvalliga peaosas. Film võitis kolm Oscarit ja Golden Globe'i.

Raamat on sedavõrd oluline teos, et see on kohustusliku kirjanduse nimekirjas terves USAs. Igal aastal müüakse 750 000 kuni miljon koopiat.

Harper Lee pidi käima ka kohtus, kuna tema raamatupidaja ja agent osutus petiseks, kes ei käinud autoriõiguste ja rahadega just kõige paremini ümber. Kohus seadis aga õigluse jalule. Just kohtudokumentidest on näha, kui palju Harper Lee oma raamatuga tegelikult teenib. Seal oli märgitud kuue kuu sissetulekuteks 1,69 miljonit dollarit ehk siis 3,38 miljonit aastas. See teebki üle 9000 dollari päevas.

Kuulsus lõi jalust

Mündil on paraku ka teine pool. Raamatu ilmumise järel tõmbus naine avalikkuse eest varju ning elas väga tagasihoidlikku elu. Ta ei tulnud toime üleöö saavutatud kuulsusega. Intervjuusid ei ole ta kunagi andnud. Ta püüdis küll veel kirjutada, kuid lõpetas, kui tundis, et ta ise ei ole töödega rahul. Lähedasele sõbrale oli ta aga öelnud, et ei oleks nõus ühegi summa eest elama uuesti läbi seda tähelepanu ja pinget, mis teda Laulurästa raamatuga saatsid.

87-aastase Harper Lee tervis on kehv, tal on halb mälu ning ta on jäänud peaaegu täielikult pimedaks. Kehv on ka kuulmine. Harper on vanatüdruk ja tal ei ole lapsi. Kes iganes saab tema pärijaks võib aga kindel olla, et tänu seadusele võib ta veel ka 70 aastat pärast Harper Lee surma teenida miljoneid dollareid aastas autoriõigustasu. Huvile raamatu vastu ei paista kuidagi lõppu tulevat.