Ministeerium märgib, et samas oli 2012. aasta novembris ekspordimaht rekordiline, see andis ette kõrge võrdlusbaasi, mida on praeguses majanduskliimas raske ületada.

Statistikaameti andmetel kahanes eksport mullu novembris eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 9 protsenti, ent import jäi aastatagusele tasemele. Hindade mõju arvestades oli ekspordi langus 7 protsenti ja ka import kahanes 1 protsendi võrra, sest ekspordihinnad langesid aastaga 1,5 protsenti ja impordihinnad tõusid 1,2 protsenti.

Novembris mõjutasid ekspordi langust aastases võrdluses enim keemiatoodete ning masinate ja seadmete väljavedu, kahanedes vastavalt 30 ja 20 protsenti. Esimeses kaubagrupis oli suurim kukkumine orgaaniliste kemikaalide ekspordil. Seadmetest suurima osatähtsusega mobiilsideseadmete müük välisturule kahanes veerandi võrra, aga oluliselt suurem langus oli vahelduvvoolugeneraatorite ekspordil, mille taga võib olla tellimuste volatiilsus kuude lõikes. Kuigi eksport kahanes aastaga paljude kaubagruppide lõikes, näitas transpordivahendite, puidu ja puitoodete, loomsete toodete ning ehitusmaterjalide väljavedu tugevat kasvu (10–18 protsenti).

Impordi väikest kasvu toetasid rohkem olulisematest kaubagruppidest transpordivahendid ja mineraalsed tooted. Sarnaselt ekspordile aga kahanes enam masinate ja seadmete ning keemiatoodete sissevedu.

Mullu novembris olid ekspordi ja impordi mahud väiksemad ka eelnevast kuust, kahanedes vastavalt 4 ja 6 protsenti. Kaubavahetuse bilansi puudujääk oli 0,1 miljardit eurot, mis oli ligi 30 protsenti väiksem kui oktoobris. 2012. aasta novembris oli bilanss 10 miljoni euroga ülejäägis.

Detsembris võivad prognooside kohaselt kaubavahetuse mahud eelmise kuuga võrreldes taas kahaneda, mille üheks põhjuseks on sesoonsed tegurid ehk pikad jõulupühad. Samas eelmise aasta võrdlusbaas on küllaltki madal, mistõttu võib aastases võrdluses jääda tulemus samale tasemele. Eesti Konjunktuuriinstituudi detsembri uuringus osalenud tööstusettevõtete ootused eksporttellimuste suhtes olid pessimistlikumad kui eelneval kuul. Vaid 8,4 protsenti nendest prognoosis tavapärasest suuremaid tellimusi, 59,4 protsendil jäid tellimused tavalisele tasemele ning 32,2 protsenti ootasid tellimuste kahanemist.

Euroopa Liidus tervikuna ja euroalal paranes detsembris majandususaldus juba kaheksandat kuud järjest. EL-i majandususaldusindeks oli detsembris 103,5 (tõus kuuga 1,4 punkti) ning euroala indeks jõudis esmakordselt pärast 2011. aasta juulit 100-ni, tõustes kuuga 1,6 punkti. Ka Eesti oluliste ekspordipartnerite majandususaldusindeks jätkas tõusujoonel: Rootsi – 108,3 (+0,5 punkti); Läti – 104,8 (+0,4); Leedu – 103,8 (+1,5) ja Soome – 96,9 (+2,4).