Väline ketas tähendab, et andmekandja on juhtmega varustatud kaitsvasse karpi pistetud, et seda saaks mugavalt liigutada ja vajadusel arvutiga ühendada.

Moodne inimene hangib, levitab ja loob digitaalset meediat palju ja lausa igapäevaselt, nii et väliskettast võib vajalik abimees saada, kui teil see veel puudub.

Zave.ee 18 sooduspakkumise hulgas on nii kõva- kui ka SSD-kettaid, nii liidesega USB 2.0 kui 3.0 kui ka 3.0/Thunderbolt. Et kõik need kenasti ühele lehele kuvada, sooritage saidi ülaosas otsing "väline kõvaketas".

Hetkevalikust tervelt 17 on esindatud Zave.ee Elioni-lehel.

Elion pakub neid kõiki tavahinnast soodsamalt 31. jaanuarini või "kuni kaupa jätkub" ja tootelehtedel on link e-poodi.

SSD-kettaid on kaks, mõlemad Buffalo MiniStationid, 128 ja 256 GB. Kui võrrelda samade toodete hindadega saidil hinnavaatlus.ee, tunduvad Elioni omad tõesti meelitavad, vastavalt 219 ja 339 eurot. Tavahinnad 239 ja 370.

Enamus välistest kõvaketastest on meeldivalt odavad, vahemikus jämedalt 40-100 eurot. Soodsaim, 39 euroga pakutav Western Digital (500 GB ja USB 3.0) on paraku juba läbi müüdud, mis selgub aga alles e-poe tootelehel.

Järgmine odavaim, 43 euroga pakutav Toshiba Stor.E Alu2 (USB 2.0, 320 GB) on eelmisega võrreldes muidugi tunduvalt vähem seksikas. Aga siiski mõistlik tagasihoidlik valik.

Huvilisel tasub muidugi meeles pidada, et SSD on kiirem ja glamuursem, aga kõvaketta andmeruum endiselt palju odavam.

Teine asi: uuemast ja kiiremast USB 3.0 ühendusest on kasu ainult siis, kui arvuti seda toetab. 2.0 ja 3.0 põhiste andmekandjate hinnavahe pole samas ka enam nii märgatav, et esimese eelistamine kindlasti ära tasuks.

Ainuke mitte-Elioni pakkumine on Bauhofis ja see on päris huvitav.

22. jaanuarini saab 76,50 euro eest nn rugged-ketta, mille kaitsev kest on välisele nuhtlemisele keskmisest vastupidavam. Näiteks mahapillamisele.

Silicon Power Armor A30 pakub 500 GB andmeruumi ja liigutab andmeid USB 3.0 kaudu. Tavahind on 85 eurot.

Toimetaja koostab omal valikul regulaarseid ostusoovitusi portaalis Zave.ee esitatud värskete sooduspakkumiste põhjal