Leedu toidutoojad tunnistasid lehele, et kuulevad otsusest esimest korda, kuigi selgus, et asja on Euroopa Komisjonis arutatud juba 2010. aastast alates. Selle aasta 1. septembril saab läbi kolmeaastane üleminekuperiood, mil uued nõuded suitsutatud lihatoodetele täies mahus kehtima hakkavad.

Lehe hinnangul võib muudatus saada saatuslikuks nii mõnelegi ettevõttele.

Euroopa Komisjoni Eesti esinduselt Ärilehele saadetud materjalidest selgub, et nõuete muutus lihatoodete suitsutamisele tuleneb sellest, et puusuitsuga liha töötlemisel eralduvad polütsüklilised aromaatsed süsivesinikud ehk maakeeli tõrv, mis on genotoksilised kantserogeenid ja toidus on need tervisele ohtlikud. EK nägi vajadust kehtestada neile võimalikult madalad piirnormid.

Praegu arutatakse Euroopa Komisjonis võimalusi nõudeid veidi pehmendada, et mitte sajandeid Euroopas kasutusel olnud toidutöötlemise viisi lõplikult hingusele saata. Seejuures peaksid aga tootjad ise tõestama, et nende suitsutatud tooted ei sisalda tervisele ohtlikke aineid.

Poola on hetkel ainuke riik, mille ettevõtjad on üheksa kuud enne nõude lõplikku jõustamist otsuse vastu jõuliselt sõna võtnud.

Euroopa Komisjoni tervisevoliniku kõneisik ütles Poola reaktsiooni kommenteerides, et määrus võeti vastu juba 2011. aastal ja siis hääletas vastu vaid Läti. Samuti tuletas ta meelde, et ei Euroopa Parlament ega ka Euroopa Nõukogu kasutanud oma õigust ja võimalust kolme kuu jooksul protesti avaldada.

Poola meedia teatel on paljud Poola tootjad organiseerumas ühisrindeks EL-i otsuse vastu. Poola põllumajandusminister plaanib arutada küsimust tervishoiuministri ja toidutootjatega.