"Kogu sotsiaalmaksu lae loogika on, et kallis töö tuleb ära teha  nagunii, laske siis seda teha Eestis. Riigi seisukohalt vaadates on see muidugi julge hüpe - eelarveauk on kohe vastas, aga kate sellele ehk siis ekspordi- ja maksutulu paistab aastate taga. See ei tähenda, et  julged hüpped tuleks ära jätta.

Alanud aastal hakatakse valmistuma uuteks riigikogu valimisteks. See on just hea aeg tervele Eesti konkurentsivõimele tõsiselt otsa vaadata ja küsimused lauale tõsta. IT-sektor suudaks hommepäev luua tuhatkond hästi tasustatud töökohta, selle kümnendi jooksul umbes 5000. Aga millegi pärast teeb selle töö ära keegi teine, kusagil teises riigis. Ta tarbib oma suure palga ära, maksab maksud, annab järgmistele inimestele tööd ja leiba kusagil teises riigis, sest Eestis ei ole kalli töökoha loomine mõistlik.

Avatud maailmas pole mingi ime, kui Eesti ettevõttel on projekteerimist, programmeerimist või mõnd muud kallist tööd mõistlikum tellida Delhist või Bangladeshist kui Ahtri tänavalt või Sõpruse puiesteelt. Samuti on täna juba reaalsus, et Baltimaadesse laienevatele firmadele soovitavad mainekad  konsultatsioonifirmad peakontoriks pigem Lätit kui Eestit. Ärikeskkonna atraktiivsuse poolest kipuvad konkurendid eest ära minema, sotsiaalmaksulae puudumine tähendab veel üht argumenti sellise suundumuse kasuks.

Keskliidu seisukoht on, et sotsiaalmaksu tuleks arvestada maksimaalselt kolme keskmise kuupalga suuruselt summalt.

1990ndatel Eesti ärikeskkonna huvides tehtud otsused olid rasked, aga õigustatud - me oleme kaua olnud kõige konkurentsivõimelisemate uute majanduste seas. Kuid haritud ja odava tööjõu mudelit lappides ja paigates lõputult edasi minna ei saa. Sotsmaksulagi pole eesmärk omaette, see on oluline detail suures pildis. Kui ühiskonnas paistab valmisolekut tõsiselt läbi mõelda, kuidas olla konkurentsivõimelised haritud ja kalli tööjõuga riigina, oleme kindlasti valmis arutama selle piiri vedamist ühe või teise summa juurde."

Ärileht kirjutas täna, kuidas Lätis 2014.aasta algusest kehtestatud sotsmaksu lagi meelitab kõrgepalgalisi meie naaberriiki tööle ja suurfirmasid Eesti asemel Lätti laienema.