"Teenusmajanduse Koda oli Eestis sotsiaalmaksu lae kehtestamise idee algataja ning arutelude tulemusena sai see peale eelmisi riigikogu valimisi ka valitsuse plaanidesse sisse, et 2014. aasta 1. jaanuarist ka kehtima hakkaks. Teadmistepõhiste teenuseettevõtete jaoks on oluline, et siinses ärikeskkonnas toetaks protsessid kõrge lisandväärtuse tekkimist. Erinevalt tööstusettevõtete kallist masinapargist on inimesed sellistes firmades kõige kallim investeering. Tööjõumaksude alandamiseks on igasuguseid viise ning tol hetkel oli sotsiaalmaksu lagi esimene ja nö valutuim samm selles suunas liikumiseks.

Läti on teadvustanud tänaseid probleeme: tööjõupuudus, kõrgemat lisandväärtust loovate ettevõtete panus eksporti (ja selliste ettevõtete vähesus) ning talendi pärast võistlemine naaberriikidega. Jutustamise ning tõdemise asemel on lätlased astunud väga selgeid samme oma ärikeskkonna atraktiivsuse tõstmiseks ja see on tegelikult imetlusväärne.

Sotsiaalmaksu lagi täna kehtival tasemel ei ole tegelikult riigile saamata jääv tulu vaid väga hea võimalus meelitada riiki kallist tööjõudu omavad ettevõtted. Kui maksud on piisavalt madalad, mõtleb ettevõtja loomulikult selle peale, et töökohti tekitada ja liigutada sinna, kus firma kasvuperspektiiv kõige parem. Riigi tasemel tuleb aga tööjõumaksude kontekstis mõelda sellele, millist kasu hästitasustatud erialaspetsialistide töökohtade loomine tervikuna tooks. Eestil oli võimalus olla selles osas esirinnas, kuid seekord on lätlased meist kahjuks mööda kihutanud."

Sel nädalal kirjutas Ärileht, et Läti valitsuse otsusega kehtestati 3866 eurost suurematele kuupalkadele sotsiaalmaksu lagi, mis tähendab, et nimetatud summast suuremast palgast sotsmaksu maha ei arvestata. Eesti sotsmaksu lae pooldajad vangutavad küll pead, kuid rahandusminister Ligi muretsemiseks põhjust ei näe. Loe edasi SIIT, kuidas Jürgen Ligi oma seisukohta põhjendab.