Annetajad tahavad, et raha läheks pensionisaajatele. Teatavasti on linna pensionifond kuni 3,5 miljardi dollariga alarahastatud, pensionärid on aga vaidlustanud linna otsuse pankrot välja kuulutada. Vastutasuks annetuse eest tahab Detroiti kunstiinstituut, et nende kunstikollektsioon oleks pankrotimenetluse eest kaitstud. Vastav avaldus saadeti Detrtoiti ringkonnakohtusse.

„Kui need kaks eesmärki on täidetud, on kolmandale kriitilise tähtsusega punktile – aidata kaasa linna taaselustamisele – tunduvalt lähemale jõutud,“ seisab kunstimetseenide avalduses.

Pärast seda, kui Detroit eelmise aasta juulis maksejõuetuse välja kuulutas, on võlausaldajad survestanud linna kunstiteoseid müüma või leidma muid teid, kuidas instituuti rahakogumisel kasutada.

DIA oli kategooriliselt mistahes kunstiteoste müügi vastu, viidates Michigani peaprokuröri juunis esitatud arvamusele, et ühtegi kunstiteost ei või linna võlgade katteks oksjonile saata.

„See avaldus annab lootust, et linna, võlausaldajate ja teiste sidusrühmade koostöös leiame läbirääkimiste teel lahenduse, kuidas rahuldada kõik nõuded ja parandada linna elutähtsaid teenuseid,“ teatas DIA toetajate avalduse peale Detroiti erakorraline finantsjuht Kevyn Orr.

Tõsi – pakutud 330 miljonit dollarit on vähem kui 500 miljonit dollarit, mida Orr eraannetajatelt saada lootis.

Detroiti kunstimetseenid märkisid, et nende pakkumine on vaid osa suuremast plaanist, kuidas aidata linnal võlgadest vabaneda.