Ametiühingute keskliidu (EAKL) juht Peep Peterson kommenteeris tänast Ärilehe intervjuud riikliku lepitaja Henn Pärnaga, öeldes, et lepitaja mõtteavaldused ei aita kuidagi Tallinki ja meremeeste ametiühingu (EMSA) vahelisele lepitusprotsessile kuidagi kaasa.

„Mul on pigem mure, et kas Henn Pärn on endiselt lepitajana tööl või teeb midagi muud? Lepitaja ülesanne on hoida streiki ära, aga mitte kritiseerida osapooli. Kui ta leiab, et streik on iganenud nähtus, siis tuleb seda osapooltele rääkida, mitte neid avalikult häbistada," leidis Peterson.

Keskliidu tegevjuhi sõnul ei pea paika ka Pärna väide nagu tuleks inflatsiooniga kinni maksta Tallinki hinnatõus. „Esiteks on teinud Swedbank analüüsi, et Tallink kannataks ka  15-protsendilise palgatõusu välja ja teiseks ei moodusta laevapiletid olulist osa Eesti majandusest ehk ei tekita inflatsiooni." Peterson lisas, et ei tema ega keskliit ei hakka arutlema selle üle, kas EMSA palganõudmised on põhjendatud - keskliit toetab EMSA-t ja soovib ennekõike kokkulepet, mitte üldstreigi korraldamist, mille eest meremehed ka hoiatanud on kui läbirääkimistel rahuldavat tulemust ei saavutata. „Streikimine ei ole kunagi eesmärk omaette, see on ikkagi sundkäik."

Henn Pärn ütles Ärilehele antud intervjuus muuhulgas, et streik on iganenud nähtus, millega ei tule tegelikult raha juurde, vaid genereeritakse vaid inflatsiooni. "Streik on tegelikult iganenud väljund, kuidas oma meelsust näidata, see on manufaktuuriajastu nähtus. Sellepärast rõhub ka rahvusvaheline tööorganisatsioon pidevalt läbirääkimis- ja osalemiskultuuri tõstmisele, mitte streikimisele. Meil aga millegipärast eelistatakse ähvardusi ja streiki," rääkis Pärn.

Homme toimub riiklikulepitaja juures Tallinki ja EMSA kohtumine, kus loodetakse kokku leppida mõlemale poolele sobivas palgatõusu protsendis.