Miks see nii läheb, on mitmeid põhjuseid, näiteks kallinenud korterid annavad võimaluse osadel peredel mõelda oma maja ehitamisele ja parandada seeläbi pere elamistingimusi, kirjutas kinnisvarakonsultant Eno Pappel portaalis Majaehitaja.ee.

Suurem korterite turuväärtus lubab võtta rohkem laenu, mida on võimalik investeerida. Inimesed on hakanud väärtustama optimaalse suurusega energiasäästlikke elamuid ning tänu minimaalsetele ülalpidamiskuludele ollakse rohkem huvitatud elamisest sellistes majades kui kallite kommunaalkuludega kortermajades. Kui kinnisvara turuväärtus suureneb on inimestel suurem tagatisväärtus ja kindlus tuleviku suhtes.

Oma maja ehitamise otsuste ei tehta kunagi kergekäeliselt, kuid eeltoodud tingimuste ja võimaluste tekkimisel on julgem ja lihtsam seda otsust teha.

Põhiraskus langeb sobiliku krundi leidmisele

Krundid on piiratud kaup ja seetõttu tundub pea kõikidele krundiostjatele, et huvipakkuvas piirkonnas on paremad krundid juba ära võetud või siis müügil liiga kõrge hinnaga. Järele jääb võimalus krundi otsimise piirkonda järjest laiendada, ja mida kaugemale keskustest, seda soodsamaks maa hinnatase muutub.

Ideaalis võiks krundi hind olla umbes kolmandik kogu majaprojekti investeeringu maksumusest, kuid kuna asukoht määrab suuresti maja/kinnisvara turuväärtuse, siis seetõttu kannataks välja ka mõttekäik, et krundi maksumus võiks olla kuni pool kogu investeeringust.

Kui krundi ja ennekõike sobiva hinna ja asukohaga krundi leidmine on õnnestunud, siis on hea start tehtud. Projekteerimine ja ehitamine on suur töö, kuid mõnevõrra korrastunud ehitussektor aitab klienti kindlasti palju rohkem kui näiteks 5-6 aastat tagasi.

Kokkuvõttes on suhteliselt hea aeg alustada oma maja ehitamisega, kuna vaikselt kasvavad kinnisvarahinnad teevad laenu saamise mõnevõrra lihtsamaks ja see annab julgema tunde sellise suure investeeringu, nagu maja ehitus, ettevõtmiseks.

Pikemalt saab artiklit lugeda SIIT.