Detsembri marginaalide keskmine hind tõusis 4 protsenti. Aasta kokkuvõttes oli üldteenus elektripakettidest kallim valik.

"Aasta kokkuvõttes olid marginaalide keskmised hinnad kõige soodsamad jaanuaris ja kallimad juulis, vahe ulatus lausa 52 protsendini. Viimastel kuudel on marginaalide keskmine hind liikunud tõusujoones, mistõttu on ka üldteenuse kasutajate arv järjepidevalt vähenenud ning üldteenusele on jäänud vaid väiketarbijad, moodustades mahu poolest kõigest seitse protsenti kogu tarbimisest," ütles Energiaturg.ee juhtiv analüütik Pirmin Tamm.

Kõige soodsam üldteenuse marginaal oli detsembris võrguettevõtjatel AS Anne Soojus ja Maardu Elekter AS, 0,24 senti ühe kWh kohta koos käibemaksuga. Kõige kallim marginaal oli Kuvart OÜ-l, 2,75 senti ühe kWh kohta koos käibemaksuga.

Suurematest võrguettevõtjatest oli detsembris üldteenuse marginaal kWh kohta kõige madalam VKG Elektrivõrkudel, 0,65 senti koos käibemaksuga, millele järgnesid Eesti Energia (Elektrilevi nimetatud üldteenuse osutaja) 0,74 ja Imatra Elekter 0,87 sendise marginaaliga.

Tamme sõnul olid Imatra Elektri ja Elektrilevi marginaalid aasta kokkuvõttes keskmisest kõrgemad, võrguettevõtja VKG Elektrivõrgud marginaalid keskmisest soodsamad.

„Detsembris said kõige suuremad arved küll fikseeritud hinnaga paketi kasutajad, kuid aasta lõikes oli üldteenus elektripakettidest kallim valik. Üldteenus oli suurematest võrguettevõtjatest eelmisel aastal kõige kallim võrguettevõtjal Imatra Elekter ja soodsaim VKG Elektrivõrgus, samuti nautisid VKG Elektrivõrgus olevad tarbijad tänu hinnakujunduse aluseks olevale tarbijasõbralikumale tüüpkoormusgraafikule ka kõige väiksemaid börsihinnaga pakettide elektriarveid just ühe- või kahetariifsete arvestite puhul,“ lisas Tamm.