Tänases Postimehes käis endine maksuameti juht ja rahandusminister ning praegune riigikogu liige Aivar Sõerd välja idee, et suuri kasumeid teenivad välismaised pangad võiksid dividende välja võtta Eestis ja maksta sellega vabatahtlikult ettevõtte tulumaksu. 

Maris Lauri ei leia, et teatud ettevõtetele tuleks kehtestada erilisi reegleid või luua vabatahtliku maksu tasumise süsteem. Tema hinnangul võiks vabatahtlikult parem annetusi teha.

Eesti Panga andmetel teenisid Eestis tegutsevad pangad möödunud aastal 444 miljonit eurot puhaskasumit, mis on Eesti majanduse kontekstis vägagi arvestatav rahasumma. Lauri sõnul tuleb tänaste pankade kasumite puhul arvestada ka kriisiaastate kahjumeid. Osa kasumitest on tekkinud
omakorda sellest, et tagasi on makstud laenud, mis varem olid tunnistatud lootusetuteks.

"Iseenesest oleks loogiline, et ka pangad kasumit jaotama hakkavad," nentis analüütik. "Selle sündimist ei saa välistada, kuigi seda varem pole eriti tehtud, vähemalt mitte suurpankade poolt. Tegelikult peaksid kõik edukad ettevõtted ühel hetkel kasumit jaotama hakkama ning seega ka tulumaksu maksma. Võibolla peaks vaatama neid ettevõtteid, kes ei investeeri, ei kasva, aga ka dividende ei jaga - et mida need siis koguneva rahaga teevad."

Tulumaksuvabastuse puhul on Lauri sõnul olnud ammu teada probleem, et kasumi väljavõtmine on Eesti oludes märkimisväärselt kallim kui paljudes teistes riikides.

"Kahtlematult aitas tulumaksuvabastus ettevõtetel kasvada ja nende finantsseisu parandada, eriti esialgu oli sellisel toel ettevõtlusele oluline mõju," rääkis Lauri. "Teisalt tuleb arvestada ka sellega, et üldjuhul tahab iga ettevõtja lõppude lõpuks oma ettevõtmisest tulu teenida ehk dividende saada ning Eestis on sellisel juhul tasu suhteliselt kallis. Nii et varem või hiljem tuleks diskuteerida ja väga võimalik, et kaaluda ka praeguse süsteemi mõningast muutumist."