„Koondamise vajadus tuleneb sellest, et kui käivitub 3. ja 4. trammiliini rekonstrueerimine, ei sõida enam trammid Viru väljaku-Tondi liinil ja me asendame trammid bussidega,“ selgitas Tallinna Linnatranspordi AS-i juhatuse esimees Enno Tamm Ärilehele.

Koondatavatest 23 trammijuhist neli on tööl täiskohaga, seitse poole koormusega ja 12 veerandkohaga. Kokku koondatakse 11 ametikohta. Osakoormusega töökohad olid Tamme sõnul vajalikud, et puhkuseperioodil asendusi teha.

Tamm rääkis, et pool aastat tagasi pakuti trammijuhtidele ka võimalust teha läbi ümberõpe bussijuhiks – mõnda aega oleksid nad bussiroolis ja pärast rekonstrueerimise lõppu saavad ise valida, kas jäävad bussijuhiks või naasevad trammide peale. Neid trammijuhte, kes olid bussijuhiõppest huvitatud, oli Tamme sõnul 40 ringis ja nende koolitamine juba käib.

„Paljud neist ei valinud seda varianti sugugi mitte koondamisehirmus, vaid olid ise lisaelukutsest huvitatud, et olla polüfunktsionaalsed. See võimalus võeti väga positiivselt vastu,“ ütles Tamm.
23 trammijuhti ümberõppeks soovi ei avaldanud ja valisid koondamise. Tamme sõnul oli valdavalt tegemist eakate inimestega.

„Ametiühingu juhtkonnaga me eile arutasime kaks tundi seda teemat ja ametiühing andis koondamiseks oma nõusoleku,“ märkis Tamm.

3. ja 4. trammiliini rekonstrueerimine algab 1. aprillil. Tamme sõnul on praeguste plaanide järgi Viru väljaku -Tondi trammiliin remondis aprillist oktoobrini ja aasta lõpus hakatakse rekonstrueerima trammiteed Maneeži peatusest Lasnamäele.

Hankelepingu nendeks töödeks võitis konsortsium, kuhu kuuluvad AS Merko Ehitus Eesti, KMG Inseneriehituse AS ja Ratatek OY.
Lepingu järgi on tähtsamateks töödeks trammiliini number 4 trammiteede ja Pärnu maantee depooteede rekonstrueerimine koos teede betoonalusele viimisega, vahetatakse välja kontaktvõrk Tondilt Ülemistele ja Kadriorgu ning rekonstrueeritakse kuus veoalajaama.

Lisaks rajatakse trammitee pikendus Peterburi tee 2 kinnistule, kuhu ehitatakse ka trammide tagasipöördering.

Lepingu maksumus on 26 miljonit eurot, millele lisandub käibemaks. Kõik tööd teostatakse 2014. ja 2015. aasta jooksul.