Kiievis tekkinud konflikt ulatub kolme aasta tagusesse aega, kirjutas Äripäev mullu sügisel. 2010. aasta veebruaris ostis Adamovsky ettevõte Stockman Interhold S.A kontrollpaki 50 protsenti pluss ühe aktsia Hillar Tederile kuuluvas ettevõttes Assofit Holdings Limited, mis kannab praegu nime Arricano Trading Limited. Ettevõtte peamine vara ongi Sky Mall. 

Järgnevalt saate vaadata fotosid Tederi kaubanduskeskusest:

Kaubanduskeskuse väärtus on ligikaudu 250 miljonit dollarit.

Tederi töötajad tänavale

Tehing sõlmiti klausliga, et Tederi firma Retail Real Estate omab õigust need aktsiad 2011. aasta märtsis tagasi osta. Kuid kui aeg kätte jõudis, keeldus Adamovsky aktsiaid tagasi müümast ning vaidlustas tehingu kohtus. Adamovsky väidab, et Teder on rikkunud lepingujärgseid kohustusi ning on andnud konfidentsiaalset infot kolmandale osapoolele.

Äripäev kirjutas 2012. aasta sügisel, et sama aasta augustis Teder peaaegu kaotas vaenuliku ülevõtmise tõttu kontrolli oma Sky Malli kaubanduskeskuse üle. Adamovsky muutis Sky Malli juhtkonda ning tõeline etendus algas 29. augustil. Sel päeval ei pääsenud Tederile kuuluva Arricano Grupi inimesed enam oma Sky Mallis asuvasse kontorisse. Liftid olid välja lülitatud ja treppidel takistasid teed turvamehed.

Kaubanduskeskuse Sky Mall emafirma Filgate Credit Enterprise Limited asub Küprosel. Teder on soovinud firmat likvideerida ja vara oma äripartneriga ära jagada. "Adamovsky takistab erinevate meetoditega, nagu kokkulepped kohtute ja riigiasutustega, likvidaatori tööd ega lase ettevõtet likvideerida ning vara realiseerida," on Teder Äripäevale rääkinud.

Kirjad Ansipile ja Janukovitšile

Tüli kahe kange vahel läks mullu sügisel igatahes nii teravaks, et 24. oktoobril saatis Adamovsky kaebekirja Tederi tegemiste kohta nii peaminister Andrus Ansipile kui president Toomas Hendrik Ilvesele. Teder ei jäänud võlgu. Tema läkitas kirja Viktor Janukovitšile.

Teder omab kinnisvaraettevõtte Arricano kaudu mitut kaubanduskeskust: 49% osalus Sky Malli keskuses, lisaks 34 012 m² keskus Sun Gallery Krivoi Rogis, 27 000 m² keskus Intermall Simferopolis, 22 894 m² keskus M26 Kiievis ja 22 094 m² keskus City Mall Zaporižžjas.

Äripäev hindas mulluses rikaste edetabelis Tederi varanduse väärtuseks 295 miljonit eurot. Ta langes sellega varasema aasta esikohalt teisele positsioonile. Eesti rikkaim inimene on Oleg Ossinovski 297,9 miljoni euroga.