Euroopa suurima kvaliteetsete päästevestide tootja OÜ Lade juht Gerhard Eberle ja OÜ ELIKO Tehnoloogia Arenduskeskuse juhataja Indrek Ruiso kirjutasid vastava lepingu alla 17. jaanuaril. Eile käisid partnerid Lade Haapsalu tehasega tutvumas.

Lepinguosaliste sõnul on projekti eesmärk välja töötada toode, mida saab kasutada külmadel meredel minimaalse riskiga. Päästevest sobib nii avastusreisidele kui ka ekstreemspordivõistlustele, kindlasti aga ohtlikele töödele näiteks Põhjamere naftaplatvormide juures ja Põhja-Jäämere majandusliku kasutuselevõtu ülesannete täitmisel.

Tark päästevest annab raadioside teel teavet kasutaja tervisliku hetkeseisu kohta, vajaduse korral tõmmatakse ta operatiivselt veest välja, selgitas Tallinna tehnikaülikooli teadlane, professor Mart Min.

Arenduse esimeses etapis tehakse eeluuring ja tehnoloogia esmased katsetused, selle pikkuseks on plaanitud viis kuud. Kogu projekt võtab osapoolte hinnangul aega paar-kolm aastat. Järgmistes etappides muutub arendusmeeskond rahvusvaheliseks.

Lade sakslasest juhi Gerhard Eberle sõnul panustatakse projekti kolme aasta jooksul kuni miljon eurot. Eberle nimetab loodavat toodet intelligentseks päästevestiks. Selle üks komponente on vestis kasutatav gaasisegu, mis praegu kõigis maailma päästejakkides, ka Lade omades, suure külmaga jäätub, kuid Lade on loomas gaasisegu, mis selle probleemi lahendab.

Loe pikemalt Läänlasest.