Prooviperiood on tõestanud, et Estlink 2 merekaablil on märkimisväärne mõju kahe riigi vahelisele elektriühendusele ja parandab ka elektriturgude funktsionaalsust ja elektrienergia varustuskindlust, teatas Skandinaavia ja Baltikumi energiabörs Nord Pool Spot.

Eelmisel nädalal ulatusid Eesti-suunalised elektrivood 70,66 protsendini ülekande koguvõimsusest, selgub energiabörsi andmetest.

Eesti ja Soome põhivõrguetted hakkavad kasutama uut võrgukadude jaotamise viisi, milles mõlemad ettevõtted ostavad poole võrgukadudest ja mis võimaldab tõsta ülekandevõimsust 1016 megavattini. Kuni Kiisa jõujaama valmimiseni käesoleva aasta septembris on ülekandevõimsus Soome ja Eesti piiratud 860 megavatini.

Estlink 2 koosneb konverterjaamadest Eestis ja Soomes ning üle 170 kilomeetri pikkusest alalisvoolu liinist, millest ligi 12 kilomeetrit asub maakaabelliinina Eesti maismaal, ligi 147 kilomeetrit kulgeb mööda Soome lahe põhja merekaablina ning umbes 14 kilomeetrit paikneb õhuliinina Soome maismaal.

Püssi ja Anttila konverterjaamade maksumus moodustab ligi 100 miljonit eurot ning kaabelliin üle 180 miljoni euro. Projekti valmimist toetas Euroopa Liit 100 miljoni euroga.