Lepitusorganile esitati 2013. aastal 109 avaldust, mis on üle 50% enam avaldusi kui 2012. aastal. 2012. aastal esitati lepitusorganile 72 avaldust. Eesti Kindlustusseltside Liidu (EKsL) juhatuse liikme Lauri Potsepa hinnangul on avalduste arv suurenenud, sest teave kindlustuse lepitusorgani tõhususest on enam levinud. „Pea kõik kindlustusvaidlused tulenevad erimeelsustest kahju hüvitamisel. Arvestades, et kindlustusjuhtumeid on igal aastal kümneid tuhandeid, ei saa lepitusasjade arvu kasvust järeldada kindlustusvaidluste arvu kasvu," lausus Potsepp.

Sõidukikindlustuse vaidlusega seoses esitati 47 avaldust, kodukindlustuse vaidlustega seoses esitati 27 avaldust. „Üldiselt vastab see jaotus ka kindlustusteenuse populaarsusele ja kahjude sagedusele," selgitas Potsepp.

2013. aastal lõppes 54% lepitustest edukalt ehk poolte kokkuleppega. „Arvestades, et enne lepitaja poole pöördumist on vaidlejad püüdnud ka ise kokkuleppele jõuda, tuleb tunnustada lepitajate head tööd," selgitas Potsepp. „Edukate lepituste suur arv näitab, et lepitus on kindlustusvaidluste lahendamiseks sobiv viis." Lepitusmenetluse eelis on ka selle kiirus, keskmiselt vältas kokkuleppega lõppenud lepitus 52 päeva.

Kindlustuse lepitusorgan alustas tööd 2011. aasta aprillis. Lepitusorgan lahendab kindlustuslepingust, selle vahendamisest või lepingu ettevalmistamisest tulenevaid vaidlusi. Lepitusorgani kaudu tegutsev kindlustuslepitaja on erapooletu erialaasjatundja, kelle eesmärk on aidata vaidlusküsimusele lahendus leida. Lepitaja annab kindlustusvaidluse asjaoludele hinnangu ja esitab lepitusläbirääkimiste põhjal omapoolse lepitusettepaneku. Eduka lepituse korral leiavad osapooled kindlustuslepitaja abiga vaidlusküsimusele lahenduse, mis vormistatakse kirjaliku kokkuleppena. Kui kokkuleppele ei jõuta, on poolel õigus pöörduda kohtu poole. Ka sellisel juhul on lepitusmenetlusest kasu, sest teada on erapooletu lepitaja hinnang vaidlusküsimuse osas. Selle alusel on kliendil võimalik hinnata kohtuorganite poole pöördumise otstarbekust. Kliendi jaoks on kindlustuse lepitusorgani kasutamine tasuta.