„Jah, me kahtlustame, et seda kirja ei kunagi olemas olnud. Kohtuekspertiisi Instituut tuvastas selle võltsimiskahtlusega materjalina,“ kinnitab riigikogu VEB Fondi uurimiskomisjoni juht Rainer Vakra.

Vakra ütleb, et 1995. aasta kevadel Eesti Panga presidendi kohusetäitjana töötanud Kraft tõi komisjoni paki erinevaid dokumente. Kuna komisjoni huvitas, kes kirjutas 1995. aastal valeandmeid sisaldanud kirja mustandi , ja kas Krafti kiri, milles põhjendati valefakte sisaldanud kirja koostamist, ka tegelikult toona, 1995. aastal, eksisteeris, saadetigi ports pabereid kohtuekspertidele hindamiseks.

Kraft veelkord vaibale

Ta kinnitab, et Kraft kutsutakse uuesti vaibale märtsikuus. Kuupäev pole veel kindel, aga komisjonil on pärast võltsingu tuvastamist endiselt keskpankurilt veel ühtteist pärida.

Riigikogu uurimiskomisjon VEB fondi koondatud nõuete menetlemise ja rahuldamise asjaolude väljaselgitamiseks moodustati riigikogu möödunud aasta 12. märtsi otsusega. Selle otsuse kohaselt pidi komisjon esitama töö lõpparuande riigikogule ja avalikkusele hiljemalt mullu 2. detsembriks, kuid tähtaeg lükkus edasi tänavu märtsini.

Riigikontrolli audit valmib märtsis

Komisjoni ülesandeks on välja selgitada riikliku VEB fondi moodustamise töökorralduse, juhtimise ja 1993–2012 sooritatud tehingutega seotud asjaolud. Samaaegselt komisjoni tööga viib VEB fondi kohta riigikontroll läbi oma auditit ning see on plaanis lõpule viia märtsiks.

VEB fond loodi 1992. aastal pärast seda, kui NSV Liidu Välismajanduspank lõpetas Eesti pankade korrespondentkontodega arveldamise. Eesti rahanduse ja panganduse päästmiseks loodi riigikogu 20. jaanuari 1993. aasta otsusega VEB fond. VEB fondis ei olnud reaalselt raha, vaid nõuete registrisse koondati kõik nõuded Venemaa VEB panga vastu.