„Prokurör asub seisukohale, et karistuse mõistmisel tuleks arvestada, et süüdistatavad ei oma varasemat karistatust kriminaalkorras ning samuti süüdistatavate isikut ja isikuomadusi, mis ei viita kuritegude toimepanemise jätkamise tõenäosusele,“ öeldi riigiprokuratuurist Delfile täna toimunud kohtuistungi järel.

Riigiprokuratuuri hinnangul puuduvad antud juhul karistust kergendavad ning ka raskendavad asjaolud.

Samas tuleks Evestuse hinnangul karistuse mõistmisel arvestada ka sellega, et süüdistuses etteheidetud kuriteod on toime pandud nelja süüdistatava poolt kergema osavõtu vormina, s.o kaasaaitamistegevusena ning süüdistuses etteheidetud kuritegude toimepanemisest on möödunud juba mitu aastat.

Uurimise käigus on riigiprokuratuur tuvastatud, et kannatanutele on kokku põhjustatud mitme miljoni euro suurune kahju, mistõttu on kõiki ülaltoodud asjaolusid põhjendatud õiguskorra kaitsmise huvisid silmas pidades karistada füüsilisi isikuid vangistusega, kuid vabastada nad vangistusest tingimisi.

Ülaltoodut arvestades palus prokurör kohtul Erki Piirsalu investeerimiskelmuse sooritamises süüdi mõista ning karistada teda kahe aastase vangistusega.

Leedu kodaniku Sarunas Skyrius palus prokurör investeerimiskelmuses osalemises süüdi mõista ning karistada teda ühe aastase vangistusega.

Tõnis Haaveli ja Harles Liiva palus prokurör kohtul samuti investeerimiskelmuses osalemises süüdi mõista ning karistada teda seitsmekuulise vangistusega.

Prokurör tegi kohtule ettepaneku, et vangistus jäetakse süüdistatava suhtes täielikult kohaldamata, kui süüdistatav ei pane kolme aastase katseaja kestel toime uut tahtlikku kuritegu.

Samuti palub prokurör Evestus kohtul AS GILD Financial Advisory Services (uue nimega AS GFAS) investeerimiskelmuses osalemises süüdi mõista ning määrata ettevõttele 100 000 euro suurune rahaline karistus.

Käesolevas kriminaalasjas on esitatud varalise kahju nõudeid kokku enam kui 10 miljoni euro ulatuses, mis loodetakse kohtu toel süüdistatavatelt kätte saada.

Harju maakohtus käib kohtuprotsess Gildi Bakuu-afääri kriminaalasjas, kus investeerimiskelmuse süüdistus on esitatud projekti ühele juhile Erki Piirsalule, kelmusele kaasaaitamises Gild Bankersi endistele partneritele Tõnis Haavelile ja Šarunas Skyriusele, samuti Haaveli äripartnerile Harles Liivile. Lisaks sai süüdistuse GILD Financial Advisory Services, kes oli emissiooni korraldaja. Kannatajateks on näiteks Marcel Vichmann ja Hans H. Luik.

Gild kogus juulis 2007 kinnise võlakirjaemissiooniga üle 12 miljoni euro, et osta Aserbaidžaanis Bakuus 147 hektarit maad, kehtestada detailplaneering, ehitada välja infrastruktuur ning siis maa maha müüa. Paraku ei saanud investorid oma raha tagasi, rääkimata kasumist.

Tsiviilhagi on kriminaalmenetluses esitanud enam kui 30 kannatanut, äpardunud investeeringus osalesid teiste seas Hans H. Luik, Olari Taal, Enn Veskimägi ja Marcel Vichmann. Neist suurima kaotuse on kandnud Vichmann ja Luik, esimene nelja ja teine kolme miljoni euroga.

Äripäev kirjutab, et läbikukkunud projektide ajalugu ulatub 2005. aasta suvesse, mil korraldati koostöös Gild Bankersiga kolm ahvatlevat võlakirjaemissiooni, mis pidid Bulgaaria pealinna Sofiasse kergitama elamud ja tehnopargi. Koguti üle 190 miljoni krooni, isegi Eesti pensionifondid investeerisid sinna. Äripäevale teadaolevalt paigutasid sinna oma raha ka Swedbanki privaatpanganduse kliendid, pank pole saanud seda pangasaladusele viidates kommenteerida.

Tegelikkuses jäid aga investorid istuma kolme väheväärtusliku põllumaa otsa. Projektide suurinvestor oli Gild Arbitrage'i riskifond. Gildi meelitas omal ajal Bulgaariasse Tõnis Haavel koos purjetajast sõbraga.

Lühidalt öeldes seisnes kelmus selles, et investeerimispank GILD ei ostnud investorite raha eest lubatud maatükki Aserbaidžaanis ning raha "haihtus" kuhugi mujale.